Suriyeli Sığınmacıların Maruz Kaldıkları Stresli Yaşam Olayları ve Algıladıkları Sosyal Desteğin Psikolojik Yardım Almaya Yönelik Tutumlarına Etkisi - Altınışık, Mustafa Selim (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu çalışmanın amacı, Suriyeli sığınmacı bireylerin maruz kaldıkları stresli yaşam olayları ve algıladıkları sosyal desteğin psikolojik yardım almaya yönelik tutumlarına etkisini incelemektir. Gerçekleştirilen araştırma savaş nedeniyle ülkelerinden göç etmek zorunda kalmış 491 Suriyeli sığınmacının katılımı ile gerçekleştirilen nicel bir çalışmayı kapsamaktadır. Çalışmaya katılan katılımcıların deneyimledikleri stresli yaşam olayları, sosyal destek algıları ve psikolojik yardım almaya yönelik tutumlarını içeren geçerliliği ve güvenirliliği kanıtlanmış ve Arapça uyarlaması gerçekleştirilmiş ölçekler ile ölçülmüştür. Çalışmaya katılan katılımcılar Samsun yoğunlukta olmak üzere, çevre illerde bulunan Suriyeli sığınmacı bireylerden oluşmaktadır. Aynı zamanda bu çalışma stresli yaşam olayları, algılanan sosyal destek ve psikolojik yardım almaya ilişkin tutum kavramları ve bu alanda yer alan temel kavramların tanımlarını içermekte ve literatür ile ilgili bilgileri barındırmaktadır.

The aim of this study is to examine the effects of stressful life events and perceived social support on the attitudes of the Syrian refugee individuals towards psychological help. The research carried out included a quantitative study with the participation of 491 Syrian refugees who had to migrate from their countries due to the war. The participants' attitudes towards the stressful life events, their social support perceptions and their attitudes towards receiving psychological help were measured and their validity and reliability were measured by scales. Participants in the study consist of Syrian refugees in the neighboring provinces. At the same time, this study includes the concepts of attitudes about stressful life events, perceived social support and getting psychological help, definitions of basic concepts in this field and information about the literature.
The Impact of Stressful Life Events of Syrian Refugees and the Effects of Perceived Social Support on Psychological Assistance
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2019
Libra Kayıt No: 128106
Keywords: Psikoloji; Göçmenler; Mülteciler; Psikolojik Yardım; Psychology; Sosyal Destek; Emigrants; Sosyal Psikoloji; Refugees; Stres; Psychological Help; Stres Faktörleri; Social Support; Suriyeliler; Social Psychology; Stress; Stress Factors; Syrians; TEZ YÜK LİS A468s 2019