Ratlarda Periferik Sinir Rejenerasyonunda Allantoinin Akut Etkisinin Araştırılması - Delibaş, Burcu (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016)
Amaç: Periferik sinir hasarı sonrası; hasarın distal kısmında, akson ve miyelin dejenerasyonunun yanı sıra başta Schwann hücrelerinde olmak üzere hücre sayısında keskin bir artış gözlemlenmektedir. Çalışmada hasar alanında gerçekleşen bu reaksiyonlar üzerinde, pürin katabolizmasında görev alan ve hücre proliferasyonunda artış sağlayan allantoin maddesinin etkisi test edilmiştir. Siyatik sinir hasarı oluşturulan ratlara 30 gün boyunca intraperitoneal (i.p.) olarak allantoin verilmiştir ve oluşan periferik sinir modelindeki miyelin kılıf kalınlığına, akson çapına, sinirde meydana gelen mitotik faaliyetlere, kaslardaki fonksiyonel iyileşmelere ve sinirdeki rejenerasyon hızına olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Deney hayvanlarının sağ siyatik sinirleri görünür hale getirildikten sonra pens yardımıyla 50 Newton'luk bir kuvvet ile 5 saniye boyunca basınç uygulandı ve böylelikle deneysel siyatik sinir hasar modeli oluşturuldu. Deney grubuna 30 gün boyunca her gün düzenli olarak aynı saatlerde allantoin (10 mg/kg) i.p. olarak verildi. Hayvanlar 30 günün sonunda Elektromiyografi (EMG) ve Siyatik Fonksiyon İndeksi (SFİ) tetkiklerinden sonra sakrifiye edildi. Testler sonucu elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Stereolojik değerlendirmelere göre; hasar sonrası allantoin verilmiş grup ve sadece hasar oluşturulmuş grup arasında; miyelinli akson sayısı, miyelin kılıf kalınlığı, akson çapı, miyelin kılıf kalınlığı/akson çapı parametreleri bakımından herhangi bir fark gözlemlenmezken, amplitütte anlamlı olarak artışa neden olmuştur. Buna paralel olarak SFİ testinde de allantoinin iyileştirici etkisi gözlemlenmiştir. Sonuç: Allantoinin i.p. olarak uygulanması morfolojik olarak bir etki göstermezken fonksiyonel olarak pozitif etki göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Allantoin; Nöroprotektif; Periferik Sinir Rejenerasyonu; Rat; Stereoloji

Aim: Following the peripheral nerve injury, in addition to the degeneration of axons and myelin, it is observed a sharp increase in the number of cells, especially on Schwann cells in the distal part of injury. In this study, the effect of allantoin, which has a role on purine catabolism and increase the cell proliferation was investigated on the reactions occurring in the lesion area. Throughtout 30 days, allantoin was intraperitoneally (i.p.) given to the rats with sciatic nerve lesion after that myelin sheath thickness, axon diameter, mitotic activity, and functional improvement in muscles in this peripheral nerve degeneration model was investigated. Material and Method: After the right sciatic nerve of the experimental animal models was made visible, with the help of pliers, pressure was performed with a force of 50 Newton for 5 seconds and as a result, experimental sciatic nerve injury model was formed. Allantoin was administered intraperitoneally (10 mg/kg) to the test groups for 30 days, every day on the same hours on a regular basis. Animals were sacrificed at the end of 30 days after the Electromiyography (EMG) and Sciatic Function Index (SFI) tests. The results obtained from the tests, were analyzed statistically. Results: According to stereological evaluations; there was not observed any difference between after-injury allantoin given group and non-given group in terms of miyelineated axon number, miyelin thickness, axon diameter and myelin thickness/axon diameter parameters, moreover it caused a significant difference in amplitude between two groups. In parallel with this statement, the curative effects of allantoin is observed in SFI test. Conclusion: The i.p. administration of allantoin has not any morphological effect but it has positive functional effect on nerve healing. Keywords: Allantoin; Neuroprotectan; Peripheral Nerve Regeneration; Rat; Stereology
Investigation of Allantoin's Effects on the Peripheral Nerve Regeneration in Rats
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2016
Libra Kayıt No: 95629
Keywords: Histoloji ve Embriyoloji; Allantoin; Histology and Embryology; Sinir Rejenerasyonu; Allantoin; Siyatik Sinir; Nerve Regeneration; Stereoloji; Sciatic Nerve; Sıçanlar; Stereology; Rats; TEZ YÜK LİS D353r 2016