Farklı Yöntemler İle Üretilmiş Protez Kaide Materyallerinin Fırçalama ve İçeceklerle Muamele Edilmesi Sonrası Optik ve Fiziksel Özelliklerinin İncelenmesi - Tarak, Selin (My University, 2025)
FARKLI YÖNTEMLER İLE ÜRETİLMİŞ PROTEZ KAİDE MATERYALLERİNİN FIRÇALAMA VE İÇECEKLERLE MUAMELE EDİLMESİ SONRASI OPTİK VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı üretim yöntemleri ile üretilen protez kaide materyallerinin termal yaşlandırma ve fırçalama işlemleri sonrası yüzey pürüzlülüğü ve renklendirici içeceklerde bekletilmesi sonrası renk değişimi üzerindeki etkileri değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmada, üç farklı üretim yöntemiyle elde edilen protez kaide materyalleri kullanılmıştır: konvansiyonel, CAD/CAM eksiltmeli ve eklemeli üretim. Her grupta 10 mm × 2 mm boyutlarında 60'ar adet olmak üzere toplam 180 disk örnek hazırlanmıştır. Her üretim grubundaki örnekler, fırçalama yapılan (F+) ve yapılmayan (F-) olmak üzere iki alt gruba ayrılmıştır. Başlangıç yüzey pürüzlülüğü kontakt profilometre, renk değerleri ise spektrofotometre ile ölçülmüştür. Tüm örneklere 10.000 siklus termal yaşlandırma uygulanmıştır. Termal yaşlandırma sonrası, yalnızca fırçalama yapılan alt gruplara fırçalama işlemi uygulanmıştır. Ardından tüm örneklerin yüzey pürüzlülüğü tekrar ölçülmüştür. Her alt grup iki renklendirici içecek (kahve, kırmızı şarap) ve kontrol grubu (distile su) olmak üzere üçe ayrılmıştır. Renklendirme süreci sonunda, renk ölçümleri yeniden yapılmış ve ∆E₀₀ renk farkı hesaplanmıştır. Elde edilen veriler ANOVA ve Post Hoc testleri ile analiz edilmiştir. Bulgular: Protez kaide materyallerinde, üretim yöntemi, fırçalama ve bu iki faktörün etkileşimi, yüzey pürüzlülüğü üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etki göstermiştir (p<0,05). Üretim yöntemi, solüsyon ve fırçalamanın ise renk değişimi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkileri bulunmuş (p<0,05); ancak üretim yöntemi-fırçalama ve solüsyon-fırçalama etkileşimleri anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Üç üretim yöntemi arasında, en yüksek yüzey pürüzlülüğü ve en düşük renk stabilitesi eklemeli üretim grubunda gözlemlenmiş; fırçalama işlemi ise bu olumsuz etkileri istatistiksel olarak anlamlı şekilde artırmıştır. Anahtar Kelimeler: PMMA, CADCAM, renk stabilitesi, yüzey pürüzlülüğü

INVESTIGATION OF OPTICAL AND PHYSICAL PROPERTIES OF DENTURE BASE MATERIALS PRODUCED WITH DIFFERENT METHODS AFTER BRUSHING AND TREATMENT WITH DRINKS Aim: The aim of this study is to evaluate the effects of different manufacturing methods on the surface roughness after thermal aging and brushing, as well as the color change after immersion in staining beverages, of denture base materials. Materials and Methods: In this study, denture base materials produced using three different manufacturing methods were evaluated: conventional, CAD/CAM subtractive and additive manufacturing. A total of 180 disc-shaped specimens, each measuring 10 mm × 2 mm, were prepared, with 60 specimens in each group. The specimens in each production group were divided into two subgroups: brushed (F+) and non-brushed (F–). Initial surface roughness was measured using a contact profilometer, and color values were recorded using a spectrophotometer. All specimens were subjected to 10,000 thermal aging cycles. Following thermal aging, only the brushed subgroups underwent a brushing procedure. Subsequently, surface roughness was remeasured for all specimens. Each subgroup was then divided into three immersion groups: two staining solutions (coffee and red wine) and a control group (distilled water). At the end of the staining process, color measurements were repeated, and the color difference (∆E₀₀) was calculated. The data were analyzed using ANOVA and Post Hoc tests. Results: In denture base materials, the fabrication method, brushing, and the interaction between these two factors had a statistically significant effect on surface roughness (p<0.05). Fabrication method, solution, and brushing also had statistically significant effects on color change (p<0.05); however, the interactions between fabrication method and brushing, and between solution and brushing, were not statistically significant (p>0.05). Conclusion: Among the three fabrication methods, the additive manufacturing group exhibited the highest surface roughness and the lowest color stability; with brushing significantly enhancing these adverse effects. Keywords: PMMA, CAD/CAM, color stability, surface roughness
Investigation of Optical and Physical Properties of Denture Base Materials Produced with Different Methods After Brushing and Treatment with Drinks
Keywords: Diş Hekimliği; Dentistry