Tip 2 Diabetes Mellitus Hastalarının Diyabet Tedavilerinde Kullandıkları Farmakolojik Olmayan Tedavi Yöntemleri - Çoker, Rukiye (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Amaç: Bu çalışma Tokat Erbaa yöresinde yaşayan tip 2 diyabet hastalarının tedavide ilaç dışı uyguladıkları yaklaşımların tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışma Tokat Erbaa Devlet Hastanesi Diyet Polikliniği'ne başvuran tip 2 diyabet hastalarına; genel bilgilerini ve tip 2 diyabet hastalıkları ile ilgili bilgilerini içeren bir anket, araştırmacı tarafından yüz yüze soru cevap şeklinde uygulanarak yapılmıştır. Veriler ortalama, yüzdelik ve çapraz tablolama ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada yer alan hastaların %31'i erkek (n=98), %69'u kadındır (n=202). Hastaların %9,3'ü tip 2 diyabet tedavisi için ilaç dışında bir alternatif yöntem kullandığını, %88,4'ü kullanmadığını, %2,3'ü sadece bir dönem kullandığını belirtmiştir. Çalışmamıza katılan hastaların toplamda 25 tane alternatif yöntem kullandığı görülmüştür. En çok kullanılan yöntem tarçındır. Tarçını sırasıyla zeytin yaprağı, limon suyu, çörek otu tozu ve alıç sirkesi takip etmektedir. Sonuç: Tip 2 diyabette kan şekerini kontrol etmek için hastalar tarafından ilaç dışında alternatif yöntemler, dünyada olduğu gibi ülkemizde de kullanılmaktadır. Hastalara diyabeti kontrol altında tutabilmek için iyi eğitim verilmesi, hastaların tedavi için ilaç etkileşimi ve toksik etkileri bulunan alternatif yöntem arayışları içine girmesini engelleyecektir.

Aim: This study has been conducted to identify the non-pharmacologic treatment methods used by patients with type 2 diabetes in Erbaa, Tokat. Material and Method: This study has been conducted with patients with type 2diabetes who were admitted to the Polyclinic of Diet at Tokat Erbaa Public Hospital, via a questionnaire applied by the researcher during face-to-face interviews, with questions on general information of the patients and on their type 2 diabetes. The data have been evaluated using average, percentage calculations and cross-tabulation. Results: 31% of the patients in this study were male (n=98%), and 69% were female (n=202). 9.3% of the patients said they used an alternative method for treatment of type 2 diabetes, while 88.4% said they did not. 2.3% of the patients said they used an alternative method only for a limited period. The patients who were included in this study used a total of 25 alternative methods. The most commonly used method is the cinnamon, followed by olive leaves, lemon juice, and black cumin powder and hawthorn vinegar, respectively. Conclusion: As is the case around the world, patients in Turkey use non-pharmacologic alternative methods to control blood sugar in type 2 diabetes. Providing effective training to patients on controlling diabetes will prevent them from looking for alternative treatment methods which cause drug interaction and toxic effects.
Non-Pharmacologic Treatment Methods Used in Treatment of Diabetes by Patients with Type 2 Diabetes Mellitus
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2018
Libra Kayıt No: 120803
Keywords: Beslenme ve Diyetetik; Besin Destekleri; Bitkisel İlaçlar; Diabetes Mellitus-tip 2; Fitoterapi; Nutrition and Dietetics; Tamamlayıcı Tedaviler; Dietary Supplements; Tıbbi Bitkiler; Herbal Medicine; Diabetes Mellitus-Type 2; Phytotherapy; Complementary Therapies; Plants-Medicinal; TEZ YÜK LİS Ç131t 2018