İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programlarındaki Ahlaki Davranışların Gerçekleşme Düzeylerini Etkileyen Sosyo-kültürel Faktörlerin İncelenmesi - Özcan, Raif (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006)
Araştırma, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretim İlköğretimprogramlarındaki ahlaki davranışların gerçekleşme düzeylerini etkileyen sosyo-kültürel değişkenleri incelemek amacı ile düzenlenmiştir.Araştırmanın evrenini 2005-2006 öğretim yılında Samsun il veÇarşamba ilçe merkezinde öğrenim gören İlköğretim Din Kültürü ve AhlakBilgisi öğretim programını tamamlamış lise birinci sınıf öğrencilerioluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Samsun il merkezinde TülayBaşaran Anadolu Lisesi, Atakum Endüstri Meslek Lisesi, Samsun Kız MeslekLisesi, Yeni Samsun Lisesi ve Çarşamba ilçe merkezinde Yeşilırmak Lisesi,Çarşamba Anadolu Lisesi, Çarşamba Lisesi ve Çarşamba Endüstri MeslekLisesi'ne devam eden 811 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada öğrencilerin ahlaki davranışlarının gerçekleşme düzeyiüzerinde etkili olduğu düşünülen cinsiyet, derslerdeki başarı durumu, anne-babaöğrenim durumu, anne-baba mesleği, ailenin ekonomik durumu, Din Kültürü veAhlak Bilgisi dersinin ahlaki davranışları kazandırmada etkililiği, Din Kültürü veAhlak Bilgisi dersinin gerekliliği, genel olarak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisiöğretmenlerini ve dersini sevme durumu olmak üzere 11 sosyo- kültürel değişkenele alınmıştır.Araştırmanın bağımlı değişkenini oluşturan öğrencilerin ahlakidavranışlarının gerçekleşme düzeyini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafındangeliştirilen ?Ahlaki Davranış Envanteri? ve ?Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS (StatiscalPackage for Social Seciences) paket programı ile yapılmıştır. Hipotezlerin testedilmesinde, t- testi ve varyans analizi (ANOVA -F testi) kullanılmıştır.Sonuç olarak, cinsiyet, başarı, ailenin ekonomik durumu, Din Kültürü veAhlak Bilgisi dersinin ahlaki davranışları kazandırmada etkili olma ve gereklilikdurumu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini ve öğretmenlerini sevmedurumunun öğrencilerin ahlaki davranışlarının gerçekleşme düzeyi üzerinde etkiliolduğu görülmüştür.

This study aims to investigate some socio-cultural variables that can beconsidered to affect the actualizing levels of moral behaviors in the program ofreligion culture and moral knowledge.The population of the study consists of the students who have alreadytaken the course of religion culture and moral knowledge at primary schools andattended first grade of high schools in Samsun and Çarşamba district in the termsof 2005-2006. The sampling covers 811 students who attend the Tülay BaşaranAnadolu, Atakum Endüstri Meslek, Samsun Kız Meslek, Yeni Samsun HighSchool in Samsun and Yeşilırmak, Çarşamba Anadolu, Çarşamba and ÇarşambaEndüstri High Schools in Çarşamba.In this study, eleven independent variables considered affecting thelevels of moral behavior of the students such as sex, the achievement situation,parents? educational level, parents? occupations, the economic situation of parents,the effectiveness of religion culture and moral knowledge on moral behavior, thenecessity of religion culture and moral knowledge, the level of loving of religionteachers and the course were investigated.In the study a ?Moral Behavior Inventory? and ?Personal InformationForm? that were developed by the researcher were used to measure the actualizinglevels of moral behavior of the students.For the analyzing of the research results, the Statistical Package for SocialSciences (SPSS) program was used. In addition, in order to check whether there isa statistical significance between the independent variables ANOVA-F Test andt-Test were used.It has been found that while the sex, achievement, economic situation offamily, the effectiveness and necessity of religion culture and moral knowledge,the level of loving of religion teacher affected on the actualizing level of moralbehavior of students in question, , the others did not do any effect on it.
The Examining of Some Socio-Cultural Factors Affecting the Levels of Actualization of Moral Behaviors in Teaching Programs of the Primary School’s Religion Culture and Moral Knowledge
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Ünivertesi, 2006
Libra Kayıt No: 16121
Keywords: Religion; Din; TEZ YÜK LİS Ö99i 2006.