Investigation of Conventional Endothelial Determinants and Prox, Fli-1 and D2-40 Expression in Different Evaluations in Kaposi Sarcoma - Tatlıdil, Fırat (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakultesi, 2018)
Giriş ve Amaç: Kaposi sarkomu nadir görülen ve HHV8 virüsü ile ilişkili bir vasküler tümördür. Kaposi sarkomunun ayırıcı tanısında benign ve malign vasküler tümörler yer almaktadır. İmmunohistokimyasal belirteçler neoplazmın vasküler kökenini belirlemede ve HHV8 virüsü ile patogenezini belirlemede yardımcıdır. HHV8'in Kaposi sarkomu evreleri ile klinik suptiplendirmede spesifitesi ve sensivitesi yapılan çalışmalar ile belirtilmiştir. Son yıllarda patogenezde HHV8 enfeksiyonundan sonra kazanılmış lenfatik damar differansiyasyonunun rol oynadığı rapor edilmektedir. Endotelyal belirleyicilerin farklı evrelerdeki tümörlerde boyanma paternleri farklıdır. CD31, CD34 sensitif ve spesifik endotel belirleyicilerdir. D2-40 lenfatik endotelyal belirleyicidir. FLI-1, Ewing sarkom/primitif nöroektodermal tümör ve lenfoblastik lenfomada eksprese olan nükleer transkripsiyon faktörüdür ve normal endotel ile vasküler tümörlerde de boyanma gösterir. Prox-1 nükleer transkripsiyon faktörüdür ve embriyonik lenfangiogenezde rol oynar. Duyarlı ve özgül lenfatik endotelyal belirleyicidir. Retrospektif çalışmamızda geleneksel endotelyal belirleyici olan CD31 ve CD34'e ek olarak D2-40, FLI-1 ve Prox-1'in Kaposi sarkomunun farklı evrelerindeki ifadelerini tespit edip ve tanısal belirteç olarak kullanılabilirliğini göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Araştırma için Ocak 2006 – Haziran 2018 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji anabilim dalında Kaposi Sarkom tanısı almış 80 hasta çalışmaya alındı. Bu hastalara ait patoloji bölümü arşivindeki preparatlar tekrar değerlendirildi. Uygun bloklar seçilerek CD31, CD34, D2-40, FLI-1 ve Prox-1 ile immunhistokimyasal çalışma yapıldı. Bulgular: 80 hastanın 32'si kadın, 48'i erkektir. Seçilen hastaların KS histolojik progresyon evrelerine göre 45'i nodüler evre, 25'i plak evresi, 10'u yama evresi aşamasındadır. HIV serolojisi bakılan hastaların hepsi negatiftir. Prox1, CD34, CD31, FLI-1 ve HHV8'in boyanma yaygınlıklarında ve şiddetlerinde KS evrelerine göre istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı ( p>0,05). D2-40 boyanma yaygınlıklarında KS evrelerine göre istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı ( p>0,05). D2-40'ın boyanma şiddetlerinde, KS evrelerine göre istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu ( p<0,05). Nodüler evredeki olgular karşılaştırmalı değerlendirildiğinde Prox1'in HHV8, CD31, D2-40, FLI-1 ile arasında boyanma yaygınlıklarında istatistiksel anlamlı fark bulunmuştur ( p<0,05). Prox1'in HHV8 ile arasında boyanma şiddetlerinde istatistiksel anlamlı fark saptanmamıştır ( p>0,05). Prox1'in CD31, D2-40, FLI-1 ile arasında boyanma şiddetlerinde istatistiksel anlamlı fark bulunmuştur ( p<0,05). FLI-1'in HHV-8 ve CD31 ile arasında boyanma yaygınlıklarında ve şiddetlerinde istatistiksel anlamlı fark bulunmamıştır ( p>0,05). FLI-1'in D2-40 ile arasında boyanma yaygınlıklarında istatistiksel anlamlı fark bulunmuştur ( p<0,05). D2-40'ın HHV8 ile arasında boyanma yaygınlıklarında istatistiksel anlamlı fark bulunmuştur ( p<0,05). D2-40'ın CD31 ile arasında boyanma şiddetlerinde istatistiksel anlamlı fark bulunmuştur ( p<0,05). Plak evresindeki olgular karşılaştırmalı değerlendirildiğinde Prox1'in HHV8 ve FLI-1 ile arasında boyanma yaygınlıklarında ve şiddetlerinde istatistiksel anlamlı fark bulunmuştur ( p<0,05). Prox1'in CD31, D2-40 ve CD34 ile arasında boyanma yaygınlıklarında ve şiddetlerinde istatistiksel anlamlı fark bulunmamıştır ( p>0,05). FLI-1'in HHV8 ile arasında boyanma yaygınlıklarında istatistiksel anlamlı fark bulunmuştur ( p<0,05). D2-40'ın HHV8 ile arasında boyanma yaygınlıklarında ve şiddetlerinde istatistiksel anlamlı fark bulunmuştur ( p<0,05). Yama evresindeki olgular karşılaştırmalı değerlendirildiğinde Prox1'in D2-40, FLI-1 ve HHV8 ile arasında boyanma şiddetlerinde istatistiksel anlamlı fark saptanmamıştır ( p>0,05). Sonuçlar: Prox1, D2-40 ve FLI-1'in, KS tanısında kullanılan CD34, CD31 ve HHV8 ile arasında karşılaştırıldığında boyanma paternlerinde en az konvansiyonel belirleyiciler (CD34, CD31 ve HHV8) kadar iyi bir belirleyici olduğunu bulduk. Prox1'in nodüler ve plak aşamasındaki olgularda boyanma yaygınlığı ve şiddeti diğer immunhistokimyasal belirteçlerle karşılaştırıldığında istatiksel olarak fark içermesi KS karsinogenezinde rol oynayabileceğini düşündürmüştür. Anahtar kelimeler: Kaposi sarkomu, Prox1, HHV8, CD34, CD31, D2-40, FLI-1, immunhistokimya

Introduction and Objective: Kaposi sarcoma is a rare vascular tumor associated with the HHV8 virus. The differential diagnosis of Kaposi sarcoma includes benign and malignant vascular tumors. Immunohistochemical markers help determine the vascular origin of the neoplasm and determine its pathogenesis with the HHV8 virus. The specificity and sensitivity of the HHV8 to clinical suspicion with Kaposi sarcoma staging have been reported. In recent years, it has been reported that acquired lymphatic vessel differentiation plays a role in pathogenesis after HHV8 infection. Endothelial markers have different patterns of staining in tumors in different stages. CD31, CD34 are sensitive and specific endothelial markers. D2-40 is a lymphatic endothelial marker. FLI-1 is a nuclear transcription factor that is expressed in Ewing's sarcoma / primitive neuroectodermal tumor and lymphoblastic lymphoma and also stains in normal endothelium and vascular tumors. Prox-1 is a nuclear transcription factor and plays a role in embryonic lymphangiogenesis. It is a specific and sensitive lymphatic endothelial marker. In our retrospective study, in addition to the traditional endothelial markers CD31 and CD34, D2-40, FLI-1 and Prox-1 were used to detect expression at different stages of Kaposi sarcoma. This is to determine the usefulness of immunohistochemical stains as diagnostic marker. Materials and Methods: All the patients who were diagnosed with Kaposi sarcoma in Pathology department of Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine between January 2006 and June 2018 were selected for the research. The preparations in the pathology department of this disease were reevaluated. The appropriate preparations for immunohistochemical study were determined and 80 patients were randomly selected. Immunohistochemical studies with CD31, CD34, D2-40, FLI-1 and Prox-1 were performed on these preparations. Immunohistochemical markers with the aim of evaluation among the preparations have not been studied again. Findings: Of the 80 patients, 32 were female and 48 were male. According to the histologic progression stages of the selected patients, 45 are in the nodular phase, 25 are in the plaque phase, and 10 are in the patch phase. All of the HIV serologies of the patients examined are negative. There was no statistically significant difference in the prevalence and severity of Prox1, CD34, CD31, FLI-1 and HHV8 according to the KS stages ( p> 0.05). There was no statistically significant difference in D2-40 staining prevalence compared to KS stage ( p>0,05). Staining intensity of D2-40 was statistically significant compared to the KS stages (p <0,05). When the cases in the nodular stage are evaluated comparatively; there was a statistically significant difference in the prevalence of Prox1 with HHV8, CD31, D2-40, FLI-1 (p <0.05). There was no statistically significant difference between Prox1 and HHV8 staining intensity (p> 0,05). There was a statistically significant difference in the intensity of Prox1 between CD31, D2-40 and FLI-1 (p <0.05). There was no statistically significant difference in the prevalence and severity of FLI-1 between HHV-8 and CD31 (p> 0,05). There was statistically significant difference in staining prevalence between FLI-1 and D2-40 (p <0,05). There was statistically significant difference in the prevalence of D2-40 with HHV8 (p <0.05). There was a statistically significant difference in the intensity of staining between D2-40 and CD31 (p <0.05). When the cases in the plaque stage are evaluated comparatively, there was a statistically significant difference in the prevalence and severity of Prox1 between HHV8 and FLI-1 (p <0,05). There was no statistically significant difference in the prevalence and severity of Prox1 between CD31, D2-40 and CD34 (p> 0,05). There was statistically significant difference in staining prevalence between FLI-1 and HHV8 (p <0.05). There was statistically significant difference in the prevalence and severity of D2-40 with HHV8 (p <0.05). When the cases in patch stage are evaluated comparatively; there was no statistically significant difference in the intensity of Prox1 between D2-40, FLI-1 and HHV8 (p> 0,05). Discussion and Conclusion: We found that Prox1, D2-40 and FLI-1 were as good as the least conventional determinants (CD34, CD31 and HHV8) in staining patterns when compared to CD34, CD31 and HHV8 used in the KS. Prox1 has been shown to play a role in CS carcinogenesis when compared with other immunohistochemical markers in the prevalence and severity of staining in nodular and plaque stage cases. Key words: Kaposi sarcoma, Prox1, HHV8, CD34, CD31, D2-40, FLI-1, immunohistochemistry
Kaposi Sarkomlarında Konvansiyonel Endotel Belirleyicileri ve Prox, Flı-1 ve D2-40'ın Farklı Evrelerdeki İfadesinin Araştırılması
Tez (tıpta uzmanlık) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2018
Libra Kayıt No: 124750
Keywords: Patoloji; Biyobelirteçler-Tümör; Endotelyum; Herpesvirüs 8-İnsan; Sarkom; Sarkom-Kaposi; Vasküler Hastalıklar; Vasküler Neoplazmlar; İmmünohistokimya; Pathology; Biomarkers-Tumor; Endothelium; Herpesvirus 8-Human; Sarcoma; Sarcoma-Kaposi; Vascular Diseases; Vascular Neoplasms; Immunohistochemistry; TEZ TIP T216k 2018