The Determination on the Elementary School Students’ Perception Related to the Amount Conservation in the Liquids - Yenikalaycı, Nisa; Çelikler, Dilek; Aksan, Zeynep (My University, 2018)
This research’s goal is to determine how the elementary schoolstudents’ perception that they receive their education in an elementaryschool is about the amount conservation in the liquids because they arein the concrete operation period. The research has been made with 113students in total who received their education at 1 st , 2 nd , 3 rd and 4 thgrades at an elementary school in Canik in Samsun in the autumn termof 2017-2018 education-training year. Three activities which weredeveloped in order to determine the pre-knowledge of students related tothe amount conservation in the liquids were used to gather the data, itwas shown how the amount conservation is in the practices after thoseactivities. 4 erlenmeyers at the different width and length that includethe same color (yellow) and equal-amount liquid for the 1. activity theflask, graudated cylinder, beaker and erlenmeyer in the different colors(purple, green, orange and blue) and with the equal-amount liquid for the2. activity; 1 beaker and 1 graudated cylinder in the same color (blue)and with the equal-amount liquid for the 3. activity were given. Thestudents were asked to answer the question about which pots’ liquidamount is the most one in all the activities. After the data was collectedthrough the worksheets, it was shown in the practices in all theclassrooms that the liquids gets the shape of pot that they are pouredand there is not any change in the amount, and when the liquid is pouredinto the 1. pot, the amount will be the same one also. As a result of theresearch, it was determined that the students stated for all the activities that the liquid amount will increase as the liquid level in the potincreases. This result shows that the cognitive step related to the amountconversation in the liquids has not developed in the elementary schoolstudents yet.

Bu araştırmanın amacı, ilkokulda öğrenim görmekte olanöğrencilerin somut işlemler döneminde olmalarından dolayı sıvılardamiktar korunumuna ilişkin algılarının nasıl olduğunun belirlenmesidir.Araştırma, 2017-2018 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Samsun iliCanik ilçesinde yer alan bir ilkokulun 1., 2., 3. ve 4. sınıflarda öğrenimgören toplam 113 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin sıvılardamiktar korunumuna ilişkin ön bilgilerinin belirlenmesi amacıylageliştirilen üç etkinlik verilerin toplanması için kullanılmış olup buetkinliklerin ardından uygulamalı olarak miktar korunumunun nasılolduğu gösterilmiştir. Hazırlanan birinci etkinlik içerisinde aynı renkte(sarı) ve eşit miktarda sıvı bulunan en ve boyları farklı 4 erlen; ikincietkinlik içerisinde farklı renklerde (mor, yeşil, turuncu, mavi) ve eşitmiktarda sıvı bulunan balon, mezür, beher ve erlen; üçüncü etkinlikiçerisinde ise aynı renkte (mavi) ve eşit miktarda sıvı bulunan 1 beher ve1 mezür verilmiştir. Her 3 etkinlikte de öğrencilere hangi kaptaki sıvımiktarının en fazla olduğu sorulmuştur. Etkinlik kâğıtları üzerindenveriler toplandıktan sonra bütün sınıflarda uygulamalı olarak sıvılarınaktarıldığı kabın şeklini aldığı ve miktarında bir değişme olmadığı, sıvınıntekrar başlangıçtaki kaba aktarıldığında yine miktarının aynı olacağıuygulamalı olarak gösterilmiştir. Araştırma sonucunda, öğrencilerin her3 etkinlik için de kaptaki sıvı seviyesi arttıkça içerisindeki sıvı miktarınında artacağını ifade ettikleri belirlenmiştir. Bu sonuç, ilkokulöğrencilerdeki sıvılarda miktar korunumuna ilişkin bilişsel basamağınhenüz gelişmemiş olduğunu göstermektedir.
İlköğretim Öğrencilerinin Sıvılarda Miktar Korunumuna İlişkin Algılarının Belirlenmesi
Keywords: Antropoloji; Arkeoloji; Sanat; Asya Çalışmaları; Davranış Bilimleri; İş; İşletme Finans; İletişim; Kriminoloji ve Ceza Bilimi; Kültürel Çalışmalar; Nüfus İstatistikleri Bilimi; İktisat; Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Eğitim; Özel; Çevre Çalışmaları; Ergonomi; Etik; Etnik Çalışmalar; Aile Çalışmaları; Film; Radyo; Televizyon; Folklor; Coğrafya; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Tarih; Bilim Felsefesi ve Tarihi; Otelcilik; Konaklama; Spor ve Turizm; Beşeri Bilimler; Bilgi; Belge Yönetimi; Uluslararası İlişkiler; Dil ve Dil Bilim; Hukuk; Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri; Mantık; İşletme; Ortaçağ ve Rönesans Çalışmaları; Müzik; Hemşirelik; Beslenme ve Diyetetik; Felsefe; Siyasi Bilimler; Psikoloji; Kamu Yönetimi; Halkla İlişkiler; Din Bilimi; Sosyal Çalışma; Sosyoloji; Madde Bağımlılığı; Tiyatro; Kentsel Çalışmalar; Kadın Araştırmaları