Yetiştirme Ortamı Ağırlıklarının Pleurotus Mantar Türlerinin Verim ve Kalitesi Üzerine Etkileri - Küçükomuzlu, Beyhan; Pekşen, Aysun (My University, 2005)
Bu araştırma yüksek plastik tünelde farklı yetiştirme ortamı ağırlıklarının (1, 2 ve 3 kg) Pleurotus mantar türlerinin (Pleurotus ostreatus, P.sajor-caju, P.sapidus) verim ve kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada yetiştirme ortamı olarak saman%5 kepek%1 alçı karışımından oluşan kompost formülü kullanılmıştır. Otoklav yöntemi ile sterilize edilen yetiştirme ortamlarının pH, nem, C, N ve C/N oranları belirlenmiştir. Uygulamaların misel gelişim, ilk hasat ve toplam hasat süreleri, verim ve biyolojik etkinlikleri ile elde edilen mantarların ortalama ağırlıkları, şapka uzunluğu ve eni, sap uzunluğu ve çapı, kuru madde ve protein oranlan tespit edilmiştir. Verim ve biyolojik etkinlik oranı bakımından ortam ağırlıkları arasında istatistiksel fark bulunmamıştır. Türler arasında en yüksek verim ve biyolojik etkinlik oranı ise P.sajor-caju (sırasıyla 26.35 kg/100 kg kompost ve %93.12) ve P.ostreatus (24.65 kg/100 kg kompost ve %87.10)'dan elde edilmiştir. Araştırmada kullanılan Pleurotus türlerinin kış döneminde ısıtmasız yüksek plastik tünelde yetiştirilebileceği ve P.ostreatus ile P.sajor-caju türlerinin bölge için uygun türler olarak önerilebileceği sonucuna varılmıştır.

The study was conducted to determine the effects of different substrate weights (1, 2 ve 3 kg) on mushroom yield and quality of Pleurotus species {Pleurotus ostreatus, P.sajor-caju, P sapidus) grown in the unheated high plastic tunnel. In this study, a compost mixture of wheat straw with 5% brain and 1% jips (w/w) was used as substrate. Some traits such as pH, moisture, C, N contents and C/N ratios of substrates sterilitilized by autoclave were determined. Spawn run period, days to first harvest and total harvest durations, mushroom yield and biological efficiency, mean mushroom weight, cap length and width, stem length and diameter, dry matter and protein contents of mushrooms for each treatments were determinated. There were no significant differences among substrate weights for mushroom yield and biological efficiency rates. Among Pleurotus species, the highest mushroom yield and biological efficiency were obtained from P.sajor-caju (26.35 kg/100 kg substrates and %93.12, respectively) and P.ostreatus (24.65 kg/100 kg substrates and %87.10, respectively). It was concluded that the Pleurotus species were used in the study could be grown in the unheated high plastic tunnel during winter season. P.ostreatus and P.sajor-caju could be recommended for Black Sea Region as suitable species.
Effects of substrate weights on yield and quality of Pleurotus mushroom species
Keywords: Ziraat Mühendisliği