Küresel İsınmanın Böceklere Etkileri - Ögür, Ekrem; Tuncer, Celal (My University, 2011)
Bugün insanoğlunun karsı karsıya kaldığı en önemli ekolojik sorunlardan biri “Küresel Isınma” dır. Küresel ısınmanın dünya üzerindeki bütün canlıları etkilemesi yanında böcekleri de etkilemesi kaçınılmazdır. Böcekler 1 milyondan fazla tür sayısı ile yeryüzünün en büyük canlı grubudur. Böceklerin doğrudan veya dolaylı olarak insanlara ve ekosisteme yararlı ve zararlı birçok etkisi vardır. Küresel ısınma nedeniyle sıcaklık, nem ve CO2’ te meydana gelecek değisikliklerin böcekler üzerine de etkili olması beklenmektedir. Böcekler soğukkanlı organizmalardır ve vücut sıcaklıkları yaklasık olarak çevre sıcaklığı ile aynıdır. Bu nedenle nem, CO2 ve özellikle sıcaklıkta meydana gelecek değisimlerin böceklerin davranısı, dağılım, gelisim, çoğalma ve üremesini etkilemesi kuvvetle muhtemeldir. Küresel ısınma nedeniyle meydana gelecek değisimlerin genelde böceklerin lehine olması beklenmektedir. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte böceklerin gelismesi hızlanacak, döl sayısı artacak, coğrafik yayılma alanları genisleyecek, kısların daha ılık geçmesi nedeniyle kısı canlı geçiren böcek sayısında artıs olacak ve yüksek popülasyon artısları gözlenebilecektir. Bu durum, bitki zararlısı böceklerden kaynaklanan tarımsal üretim sorunlarında da artısa neden olabilecektir. Ayrıca insanlar üzerinde beslenme ve hastalık tasıma yoluyla etkili olan böceklerin sayısında artıs olabilecektir. Diğer taraftan küresel ısınmanın neden olacağı asırı yağıs ve kuraklık gibi etkenlerin ise böcekleri olumsuz yönde etkilemesi beklenmektedir.

Today, one of the most important ecological issues of mankind is “Global Warming“. It is unavoidable that global warming will affect the insects besides all living creatures on the world. Insects are the biggest living group of the world with over 1 million species. Insects have many detrimental and beneficial effects on humans and ecosystems, directly or indirectly. It is expected that the changes in temperature, humidity and CO2, as a result of global warming will also affect the insects. Insects are cold-blooded organisms and the temperatures of their body are approximately at the same temperature as their environment. Therefore, the changes in humidity, CO2 and especially in temperature may influence the insect behaviour, distribution, development and reproduction. Generally, it is expected that the changes caused by global warming seem to favour insects. As the temperature increase, the development of insects may accelerate and the number of generation in a year may increase, their geographic range may extend, the number of insects surviving at the end of winter may increase because of warm winter, and consequently the insect populations may increase. This situation may provoke the problems caused by insects in agriculture. Also, the population of the insects feeding on human and diseases transmitted by insects may be enhanced. On the other hand, it is expected that the factors like heavy rains and drought as a result of global warming may affect the insects negatively.
The effects of global warming on insects
Keywords: Ziraat Mühendisliği