Salisilaldehit Türevi Bazı Schiff Bazlarının Miselli Sıvı Kristallere Etkisinin İncelenmesi - Tatlıdil, Diğdem (My University, 2023)
Schiff bazları biyolojik ve yapısal özelliklerinden dolayı yaygın olarak kullanılmakta ve önemi her geçen gün artmaktadır. Schiff bazları; tıpta ve farmakolojide, biyolojik sistemlerde, seracılıkta ve tarım alanlarında, kozmetik sanayiinde, boyar madde sentezleri ve uygulama alanlarına sahip organik bileşiklerin önemli bir sınıfını oluşturmaktadırlar. Miselli sıvı kristaller kozmetik alanından kimya endüstrisine ve farmakolojik açıdan ilaç taşıyıcı sistemlere kadar birçok alanda oldukça fazla dikkat çekmektedirler. Bu çalışmada 2-hidroksi-5-metilbenzaldehit; 2-hidrazinildien-1,2-difeniletan-1-on, 4-metoksibenzilamin, o-toluidin, 4-bromoanilin, 3-floroanilin ile Schiff bazları elde edildi. Sentezlenen bu Schiff bazlarının yapıları FT-IR (Fourier Dönüşümlü Kızılötesi), UV-Vis (Ultraviyole-görünür bölge), 1H-NMR ve 13C-NMR (Nükleer Manyetik Rezonans) spektroskopik teknikleri kullanılarak aydınlatılmıştır. Uygun çözücülerde tek kristalleri hazırlanan bileşiklerin kristalografik ve moleküler yapıları X-Işınları kırınımı yöntemiyle de belirlenmiştir. Çalışmanın ana bölümünde ise anyonik yüzey etkin molekül olan sodyum dodesil sülfat (SDeS), sodyum sülfat (Na2SO4), su (H2O), alkanol (hekzanol, oktanol, dekanol) ile hazırlanan nematik disk fazlardaki SDeS/Na2SO4/H2O/Alkanol sistemleri, optikçe etkin R-(-)-Mandelik asit (MA) molekülü ile indüklenerek miselli kolesterik disk fazlar elde edildi. Sentezlenen bileşiklerin etil alkol içinde 1x10-2 M-1x10-5 M derişimde hazırlanan çözeltileri sıvı kristal ortama ilave edildi ve POM (Polarize optik mikroskop) ile fazlar belirlendi. Sentezlenen bileşiklerin hazırlanan nematik disk, kolesterik disk ve izotrop fazlardaki durumları 25 °C ve 37 °C'da UV-Vis spektroskopisi ile incelendi.

Schiff bases have been widely used to their biological and structural features and have been increasing in importance. Schiff bases form an important class of organic compounds that are used in, in medicine and pharmacology, biological systems, engineering, dye synthesis and in so many fields of study of application. Micellar liquid crystals draw, a lot of attention to various areas from cosmetics to chemical industry and pharmacological drug delivery systems. In this study, 2-hydroxy-5-methylbenzaldehyde; (E)-2-hydrazineylidene-1,2-diphenylethan-1-one, (4-methoxyphenyl)methanamine, o-toluidine, 4-bromoaniline, 3-fluoroaniline were reacted to form Schiff bases accordingly. The structure of Schiff bases were illuminated with spectroscopic techniques FT-IR (Fourier Transform Infrared), UV-Vis (Ultraviole-visible); 1H-NMR ve 13C-NMR (Nuclear Magnetic Resonance) The crystallographic and molecular structures of single crystals of compounds that were prepared in suitable solvents were identified with X-ray diffraction systems. In the second part of the study, micellar cholesteric disc phases were obtained by inducing anionic amphiphilic molecule (surfactant) which is sodium dodecyl sulfate (SDeS), sodium sulfate (Na2SO4), water (H2O), alkanol (hexanol, octanol, decanol) and alkanol system prepared in nematic phase SDeS/Na2SO4/Alkanol/H2O, by optically active R-(-)-Mandelic acid (MA) molecule use. The solution of synthesized compounds that were prepared in ethyl alcohol synthesized compounds in 1x10-2 M-1x10-5 M concentration range, were added into liquid crystal medium, and placement was determined by POM (Polarized optic microscope). The conditions of synthesized compounds prepared in nematic disc, cholesteric disc and isotropic phases investigated by UV-Vis spectroscopy at 25 oC and 37 oC.
Investigation of the Effect of Some Schiff Bases Derivative of Salicylaldehyde on Micellar Liquid Crystals
Keywords: Kimya; Chemistry