Optik Düşük Koherens Reflektometri ve Kontakt Ultrason Biyometri ile Alınan Ölçümlerin Karşılaştırılması - Can, Ertuğrul; Duran, Mustafa; Çetinkaya, Tuğba; Arıtürk, Nurşen (My University, 2015)
Amaç: Lenstar LS 900 optik biyometri ile PacScan 300A ultrason biyometri parametrelerinin sağlıklı gözlerde karşılaştırılması. Gereç ve Yöntem: Karşılaştırılmalı bu çalışmaya, aksiyel uzunlukları 21-26 mm arasında olan sağlıklı 33 gönüllünün 66 gözü dahil edildi. Her iki cihaz ile yapılan ölçümlerde aksiyel uzunluk, ön kamara derinliği ve lens kalınlıkları kayıt edilerek karşılaştırmalar yapıldı. Cihazların ölçümlerinin birbiri ile olan uyumu Bland-Altman grafikleri ile değerlendirilerek %95 uyumluluk sınırının alt ve üst sınırları belirlendi.Bulgular: Otuz üç olgunun 15'i erkek, 18'i kadındı. Olguların ortalama yaşı 33.069.70 idi. Aksiyel uzunlukölçümleri, ön kamara derinliği ve lens kalınlığı sırası ile optik biyometri ile 23, 69 (1.09) mm; 3.53 ( 0.40) mm ve 3.78 (0.37)mm iken ultrason biyometri ile 23.64 (1,07) mm; 3.45 ( 0.43) mm ve 3,91 (0,40) mm idi. Her üç parametre yönünden iki cihaz arasında istatistiksel olarak anlamalı fark var idi (p0.05). Her iki cihaz arasında ölçülen parametreler yönünden yüksek derecede korelasyon mevcut idi (sırasıyla r0.987; r0.885 ve r0.928). Tartışma: Lenstar optik biyometrinin de günümüzde kabul edilir biyometri cihazı olduğu ve bizim sonuçlarımızda ultrason biyometrisinin farklı ölçümler verdiği göz önünde bulundurulursa, iki cihaz arasında her ne kadar çok iyi derecede korelasyon olsa da, ultrason biyometrinin yeni nesil optik biyomterilerin yerine kullanılamayacağı sonucuna varılmıştır.

Purpose: To compare the parameters obtained with the Lenstar LS 900 optical biometry device and the PacScan 300A ultrasound biometry device.Material and Method: In this comperative study, siksty-six eyes of 33 healthy individuals having axial length between 21 mm and 26 mm were recruited in this comparative study. Axial length, anterior chamber depth and lens thickness values obtained from 2 instruments were reported and compared. Bland-Altmann analysis was used to demonstrate agreement between instruments and the 95% limits of agreement were calculated.Results: Fifteen of 33 cases were man and 18 were women. The mean age of the 33 cases was 33.06±9.70 years. Mean axial length, anterior chamber depth and lens thickness for optical biometer and ultrasound biometer were 23.69 (1.09) mm; 3.53 (0.40) mm; 3.78 (0.37)mm and 23.64 (1.07) mm; 3.45 (0.43) mm ve 3.91 (0.40) mm respectively. There was a statistically significant importance between the 2 devices for all parameters (p<0.05). There was a perfect correlation between the 2 instruments for axial length, anterior chamber depth and lens thickness ( r0.987; r0.885 and r0.928 respectively). Discussion: Considering the fact that the Lenstar is an acceptable instruement for biometry and different results in our study obtained with ultrasonic biometer, although there is a perfect correlation, we concluded that ultrasound biometer cannot substitute for the optical biometer.
Comparison of the Measurements Obtained with Low Coherence Optical Biometer and Contact Ultrasound Biometer
Keywords: Göz Hastalıkları