Kirazlarda Tepe Kesim Zamanının Çiçeklenme, Büyüme ve Kalite Üzerine Etkileri - Ürkmez, Ersin (My University, 2021)
Türkiye, dünya kiraz üretimi ve ihracatı açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Kirazda üretim maliyetlerini düşürerek verim ve meyve kalitesini artırmak için dünya çapında birçok çalışma yapılmıştır. Meyve ağaçlarından her yıl düzenli ve kaliteli verim almak, kârlı bir yetiştiricilik için mutlak bir gerekliliktir. Meyve ağacı verimliliği, ilkbaharda çiçeklenme döneminde iklim koşullarının (sıcaklık, nem ve rüzgâr) yanı sıra budama, sulama ve gübreleme gibi kültürel uygulamalardan da etkilenir. Özellikle kiraz gibi meyve gelişim süresi kısa olan (60-90 gün) türler için ağaçta tepe kesim zamanlarının belirlenmesi kritik öneme sahiptir. Bu çalışmanın amacı, 2020-2021 yıllarında '0900 Ziraat'/CAP 6P ve 'Regina'/CAP 6P kombinasyonlarının dört farklı zamanda (20 Ocak, 15 Şubat, 10 Mart, 5 Nisan) tepe kesim zamanlarının çiçeklenme, büyüme ve kalite üzerine etkisini belirlemektir. Ağaçlar Aralık 2013'te dikilmiş ve Tall Spindle Axe (TSA) terbiye sistemi ile şekillendirilmiştir. Sonuç olarak, 2020-2021 yıllarında her iki çeşitte çiçeklenme ve meyve tutumunun en erken birinci uygulamadan (20 Ocak), en geç ise dördüncü uygulamadan (5 Nisan) alındığı görülmüştür. Benzer şekilde, çalışmanın her iki yılında da her iki çeşitte ağaç ve dekara kümülatif verim en yüksek üçüncü uygulamadan (10 Mart) ve en az ise birinci uygulamadan (20 Ocak) elde edilmiştir. Denemede, her iki çeşitte de maksimum toplam yaprak alanı birinci uygulamadan, en az ise dördüncü uygulamadan elde edilmiştir. Bu çalışma sonucunda, erken dönemde yapılan tepe kesimlerinin yaprak alanını artırırken verimi düşürdüğü, orta dönemde yapılan tepe kesimlerinin ise yaprak alanını azaltırken verimi artırdığı tespit edilmiştir.

Turkey has important potential in terms of cherry production and exportation in the world. Many studies have been conducted around the world to increase yields and fruit quality while lowering production costs. Obtaining regular and high-quality yields from fruit trees every year is an absolute necessity for profitable cultivation. Fruit tree productivity is affected by climatic conditions (temperature, humidity, and wind) during the flowering period in spring, as well as cultural practices such as pruning, irrigation, and fertilization. It is critical to determine the tree's heading cutting times, especially for species with a short fruit development period (60-90 days), such as cherries. The aim of this study was to determine the effect of heading cuts made at four different times (January 20, February 15, March 10, and April 5 in 2020-2021) on flowering, growth, and quality in '0900 Ziraat'/CAB 6P and 'Regina'/CAB 6P combinations throughout 2020-2021. Trees were planted in December 2013 and trained according to the Tall Spindle Axe (TSA) training system. Therefore, it was observed that flowering and fruit set in both cultivars in 2020-2021 were obtained from treatment 1 (January 20) at the earliest and treatment 4 (April 5) at the latest. Likewise, in both years of study, the cumulative yield per tree and decare in both cultivars was highest in treatment 3 (March 10) and lowest in treatment 1 (January 20). In the experiment, the maximum total leaf area was obtained from treatment 1 and the least from treatment 4 in both cultivars. Thus, as a result of the study, heading cuttings taken early in the season increase leaf area while decreasing yield, whereas heading cuttings taken later in the season decrease leaf area while increasing yield.
The Effects of Heading Cut Time on Flowering, Growth and Quality in Cherries
Keywords: Ziraat; Agriculture