Çocuklarda Obezitenin Ağız Diş Sağlığına Etkisi - Çavuş, Şule (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, 2018)
Amaç: Çalışmamızda obez olmayan ve obez çocuklarda, ağız bakım ve beslenme alışkanlıkları, diş çürüğü insidansı ve klinik periodontal parametrelerin yanı sıra obezitenin periodontal hastalık gelişimindeki olası etkisinin biyokimyasal olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmaya 8-10 yaş aralığında 300 hasta (159 kız, 141 erkek) dâhil edildi. Hastalara ve velilerine ağız bakım ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesine yönelik anket uygulandıktan sonra DMFT, plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ), sondalamada kanama (SK) ve cep derinliği (CD) ölçümleri yapıldı. Hastalar, BKİ hesaplandıktan sonra yaşa ve cinsiyete özel büyüme tabloları kullanılarak gruplandırıldı. Anket aşamasına katılmış hastalar arasından obez olmayan ve periodontal sağlıklı (n=15); obez olmayan ve gingivitisli (n=15); obez ve periodontal sağlıklı (n=15); obez ve gingivitisli (n=15) olanlar seçilerek çalışma grupları oluşturuldu. DOS'ta TNF-α, IL1-β ve PGE2 seviyeleri ELISA yöntemiyle incelendi. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde Ki-kare testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi, tek yönlü varyans (Tukey HSD) ve Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Obez olmayan ve obez hastalar karşılaştırıldığında klinik parametreler (DMFT, Pİ, Gİ, SK ve CD) açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p>0,05). Gingivitisli hastalarda, DMFT, Pİ, Gİ ve SK değerlerinin anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edildi (p<0,05). TNF-α ve IL1-β konsantrasyonları hem obez hem de gingivitisli gruplarda yüksek bulundu (p<0,05). PGE2 konsantrasyonları arasında fark bulunamadı (p>0,05). Sonuç: Bireyin ağız bakım ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak obezitenin klinik parametreler üzerine etkisi görülmeyebilir. Ancak DOS'nda TNF-α ve IL1-β konsantrasyonlarındaki artış, obezite ve periodontal sağlık/gingivitis açısından belirleyici olabilir.

Aim: This study aimed to evaluate oral care and nutrition habits, dental caries and clinical periodontal parameters of non-obese and obese children and to investigate the possible effects of obesity on periodontal disease development by biochemical analysis. Material and Method: 300 pediatric patients (159 girls and 141 boys), aged 8-10 years were included to study. After a questionnaire were applied for assessing oral care and nutrition habits of patients and parents, DMFT, plaque index (PI), gingival index (GI), bleeding on probing (BOP) and probing depth (PD) were determined. Patients were grouped using age and sex specific growth tables after BMI was calculated. Among the patients who participated in the questionnaire, non-obese and periodontal healthy (n =15); non-obese and gingivitis (n = 15); obese and periodontal healthy (n = 15); obese and gingivitis (n = 15) were selected and working groups were formed. TNF-α, IL1-β ve PGE2 levels in GCF were examined by ELISA method. The statistical analysis of the data Chi-square, Mann Whitney U, Kruskal Wallis, Spearman and One-Way ANOVA (Tukey HSD) tests were used. Results: There was no statistically significant difference in clinical parameters (DMFT, PI, GI, BOP and PD) when obese and non-obese patients were compared. In gingivitis patients, DMFT, PI, GI and BOP values were found to be significantly higher than healthy periodontal groups (p <0.05). TNF-α and IL-1β concentrations were high in both obese and gingivitis groups (p<0.05). No significant difference was found between PGE2 concentrations (p> 0.05). Conclusion: Depending on the oral care and nutrition habits of the individual, the effect of obesity on clinical parameters may not be seen. However, the increase in the DOS concentrations of TNF-α and IL1-β may be a determinant in terms of obesity and periodontal health / gingivitis.
Effects of Obesity on Oral Dental Health in Children
Tez (dişte uzmanlık) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2018
Libra Kayıt No: 120808
Keywords: Diş Hekimliği; Ağız Sağlığı; Diş Sağlığı Araştırmaları; Dişler; Obezite; Obezite-Morbid; Oral Hijyen; Periodontal Hastalıklar; Dentistry; Sitokinler; Oral Health; Vücut Kitle İndeksi; Dental Health Surveys; Çocuklar; Teeth; Obesity; Obesity-Morbid; Oral Hygiene; Periodontal Diseases; Cytokines; Body Mass Index; Children; TEZ DİŞ Ç383ç 2018