Pediatrik Hastalarda Laparoskopik Cerrahilerde Yüksek ve Düşük Akımlı Sevofluran Anestezisinin Derlenme, Hemodinami ve Maliyet Açısından Değerlendirilmesi - Kiraz, Havva Hilda (My University, 2024)
Amaç: Düşük akım anestezisi, ekonomik ve çevresel açıdan sürdürülebilir bir seçenek sunar. Pediatrik hastalarda, uygun koşullarda ve doğru teknolojiyle kullanıldığında güvenli ve etkili bir yöntem olabilir. Bu çalışmanın amacı, pediatrik laparoskopik cerrahi uygulamalarında düşük ve yüksek akım sevofluran anestezisinin postoperatif derlenme, hemodinamik parametreler ve anestezik ajan tüketimi üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, elektif laparoskopik cerrahi geçirecek 1 ay-12 yaş arası, ASA I/II fiziksel skoru olan toplam 50 pediatrik hasta üzerinde yürütülmüştür. Hastalar, yüksek akım (4 lt/dk) sevofloran anestezisi ve düşük akım (0,5 lt/dk) sevofloran anestezisi olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Çalışmanın amacı, farklı taze gaz akım hızlarının postoperatif derlenme süreleri, hemodinamik parametreler, ventilasyon parametreleri ve anestezik ajan tüketimi üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Bulgular: Demografik veriler, operasyon süresi, anestezi süresi, ekstübasyon süresi ve derlenme süresi açısından yapılan istatistiksel analizlerde gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Ayrıca, hemodinamik ve ventilasyon parametreleri bakımından da gruplar arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Ancak, anestezik ajan tüketimi ve verimliliği açısından yapılan değerlendirmelerde belirgin bir fark gözlemlenmiş olup, düşük akım anestezi grubunda anestezik ajan tüketiminin istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Düşük ve yüksek akım sevofluran anestezisinin, laparoskopik cerrahi geçiren pediatrik hastalarda hemodinamik ve ventilasyon parametreleri ile derlenme süreci üzerindeki etkileri karşılaştırıldığında, her iki tekniğin de benzer sonuçlar sağladığı belirlenmiştir. Bununla birlikte, düşük akım anestezisi anestezik gaz tüketimini azaltarak belirgin bir maliyet avantajı sağlamaktadır. Bu sonuçlar, düşük akım anestezinin hemodinamik stabiliteyi etkin bir şekilde korurken maliyet etkinliğini de artırdığını ve bu nedenle pediatrik laparoskopik cerrahilerde güvenle kullanılabileceğini ortaya koymaktadır. Anahtar kelimeler: Pediatrik anestezi, Düşük akım anestezi, Sevofluran, Laparoskopik cerrahi

Background: Low flow anesthesia offers a sustainable option both economically and environmentally. When used under appropriate conditions and with the correct technology in pediatric patients, it can be a safe and effective method. The aim of this study is to compare the effects of low and high flow sevoflurane anesthesia on postoperative recovery, hemodynamics, and anesthetic consumption in pediatric laparoscopic surgery. Methods: This prospective observational study was conducted at Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine Hospital with a total of 50 pediatric patients aged 1 month to 12 years, who were classified as ASA I/II and scheduled for elective laparoscopic surgery. The patients were divided into two groups: one receiving high flow (4 L/min) sevoflurane anesthesia and the other receiving low flow (0.5 L/min) sevoflurane anesthesia. The aim of the study is to assess how different fresh gas flow rates affect postoperative recovery, hemodynamic and ventilation parameters, and anesthetic consumption.. Results: Statistical analyses of demographic data, operation duration, anesthesia duration, extubation time, and recovery time revealed no significant differences between the groups. Furthermore, there were no significant differences observed between the groups in terms of hemodynamic and ventilation parameters. However, a significant difference was observed in anesthetic consumption, with the low flow anesthesia group showing a statistically significant reduction. Conclusions: When comparing the effects of low and high flow sevoflurane anesthesia on hemodynamic and ventilation parameters, as well as recovery processes in pediatric patients undergoing laparoscopic surgery, it was found that both techniques yielded similar results. However, low flow anesthesia offers a significant cost advantage by reducing anesthetic gas consumption. These findings indicate that low flow anesthesia not only effectively maintains hemodynamic stability but also enhances cost-efficiency, making it a viable option for pediatric laparoscopic surgeries. Keywords: Pediatric anesthesia, low flow anesthesia, sevoflurane, laparoscopic surgery
Evaluation of High and Low-Flow Sevoflurane Anesthesia in Laparoscopic Surgery in Pediatric Patients in Terms of Recovery, Hemodynamics and Cost
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon; Anesthesiology and Reanimation