Restoratif Kompozitlerin, Farklı İşık Kaynakları Kullanılarak, Cam Fiberle Güçlendirilmiş Kompozit (FGK) Materyaline Bağlantı Dirençlerinin İncelenmesi - Ergün, Göknil; Yenisey, Murat (My University, 2006)
Amaç: Bu çalışmada amaç, bir fiberle güçlendirilmiş kompozit (FGK) alt yapı ile dört farklı doldurucu içeriğe sahip restoratif kompozit üstyapının bağlantı direnci üzerine, iki farklı ışık kaynağının etkisini 'Makaslama Testi Metodu' ile in vitro olarak karşılaştırmaktır. Gereç Yöntem: Çalışmada makaslama direnci testi uygulanabilmesi için 80 adet akrilik blok ve onların üzerinde standart kaviteler (2x3x5mm) hazırlandı. Kaviteler içerisine önce akışkan kompozit ve sonra 5 mm'lik cam FGK yerleştirildi. Grupların yarısına quartz tungsten halojen (QTH) yarısına ise mavi ışık yayan diyot (LED) (Astralis 3, LedMax 550) ışık cihazı ile 40sn ışık uygulandı. Polimerize olmuş FGK örnekler üzerine restoratif kompozit (Grandio, Filtek Supreme, Z250, Admira) yerleştirildi ve her grup önceden hangi ışıkla polimerize edilmişse 40 sn aynı ışık kullanıldı. Örneklerin hepsine eskitme işlemi uygulandı. Universal Test Cihazında örneklere makaslama testi uygulanması sonrasında bağlantı direnci değerleri hesaplandı. Bulgular: Örneklerin istatistiksel analizi için, Varyans Analizini (ANOVA) takiben ortalamaların çoklu karşılaştırılması için Duncan Çoklu Karşılaştırma Testi kullanıldı. Çalışma bulgularına göre, en yüksek bağlanma direnci ortalamasını 31,70 MPa ile LED-Grandio-FGK, en düşük bağlanma direnci ortalamasını ise 22,73 MPa ile QTH-Admira-FGK grubu sergiledi. Sonuç: Bütün restoratif kompozitler ile FGK Ever stick arasında başarılı bağlantı direnci değerleri elde edildi. En yüksek bağlantı direnci değerinin (31.702.44 MPa) FGK 'EverStick' ve restoratif kompozit 'Grandio' materyali arasında ve 'LED ışık cihazı' kullanıldığında elde edildiği görüldü. Yapılan çalışmalar, LED ışık cihazlarının QTH ışık cihazlarının yerini alabileceğini göstermektedir.

Aim: The aim of the study is to compare in vitro the bond strength of fiber reinforced composite (FRC) and four different filled composites with two different light sources by Shear Test Method. Material and Methods: In the study 80 aciylic blocks with standart cavities (2x3x5 mm) were prepared to make shear bond test. Flowable composite and then 5mm FRC were placed into the cavity. Quartz tungsten halogen light (QTH) was applied to the half of the samples for 40 sec and light emitting diode (LED) light was applied for 40 sec to the rest of the samples. Restorative composites (Grandio, Filtek Supreme,,Z 250, Admira) were placed onto the polymerized FRC specimens' and each group is polymerized with the same light source for 40 sn. All the specimens were thermocycled. Then the bond strength values . were calculated after the shear test in the universal test machine. Results: Univariate analysis of variance and then Duncan Multiple comparison tests have been conducted. The highest mean bond strength is 31.70 MPa in LED-Grandio-FRC group and the lowest mean bond strength is 22.73 MPa in QTH-Admira-FRC group. The results of statistical analysis indicated that different restorative composites and different light sources have different effects on bond strength. The interaction between composites and light sources was also significant (p<0.05). Conclusion: In the study succesful shear bond strength values has been had between all restorative composites and FRC (Everstick). The highest shear bond strength value (31.70±2.44 MPa) is seen between FRC 'EverStick' and restorative com¬posite 'Grandio' and when 'LED curing device' was used. The undergo studies show that the LED curing devices may take the place of the QTH curing devices.
Examination of the bond strengths of restorative composites to a glass fiber reinforced composite material with different light sources
Keywords: Diş Hekimliği