Obezite Cerrahisi Geçirecek Hastalarda Analjezi Yönetiminin Derlenme Kalitesine Etkisi - Taflan, Mehmet Gökhan (My University, 2023)
Giriş ve amaç: Obez hastada postoperatif dönemde yeterli ağrı sağaltımı, hasta konforu ve hastanede kalış süresini etkileyen önemli bir parametredir. Çalışmamızda amacımız, bariatrik cerrahi geçiren hastalarda multimodal analjezi rejiminde steroid kullanımının derlenme kalitesine etkisini, 40 soruluk derlenme kalite ölçeği ile değerlendirmektir. Materyal-metod: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde obezite cerrahisi geçiren 60 hasta dahil edildi. Hastalar, deksametazon kullanılan ve kullanılmayan olmak üzere iki gruba ayrıldı. Postopertif 24 saat sonra tüm hastalar QoR-40 anketi ile değerlendirildi. Opioid ihtiyacı, bulantı kusma, anti-emetik gereksinimi, intraoperatif komplikasyon ve postoperatif yara yeri enfeksiyonu kaydedildi. Bulgular: Deksametazon kullanılan grupta postoperatif derlenme kalite skoru (QoR-40) istatistiksel olarak anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p<0,001). Ek olarak, bu grupta daha az opioid ihtiyacı (p<0,001), daha az bulantı (p=0,00), kusma (p<0,001) ve daha az anti-emetik gereksinimi (p<0,001) oldu. Hastalarda intraoperatif komplikasyon ve postoperatif yara yeri enfeksiyonu gözlenmedi. Sonuç: Sonuç olarak, hastalarımızda preoperatif uygulanan deksametazon daha az postoperatif ağrı, bulantı kusma ve daha iyi bir derlenme kalitesi sağladı. Anahtar kelimeler: Sleeve gastrektomi, anestezi yönetimi, derlenme kalite skoru, derlenme kalitesi, multimodal analjezi, POBK steroid.

Introduction and purpose: Adequate pain relief in the postoperative period in obese patients is an important parameter that affects patient comfort and hospital stay. In our study, our aim was to evaluate the effect of steroid use on the quality of recovery in patients undergoing bariatric surgery in a multimodal analgesia regimen with a 40-item recovery quality scale. Material-method: Sixty patients who underwent bariatric surgery at Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine Hospital were included in this prospective observational study. The patients were divided into two groups as dexamethasone and non-dexamethasone used. All patients were evaluated with the QoR-40 questionnaire after 24 hours postoperatively. Opioid requirement, nausea and vomiting, anti-emetic requirement, intraoperative complication and postoperative wound infection were recorded. Results: In the dexamethasone group, the postoperative recovery quality score (QoR-40) was found to be statistically significantly higher (p<0.001). In addition, there was less need for opioids (p<0.001), less nausea (p=0.00), vomiting (p p<0.001), and less anti-emetic requirement (p<0.001) in this group. Intraoperative complications and postoperative wound infection were not observed in the patients. Conclusion: In conclusion, preoperatively administered dexamethasone resulted in less postoperative pain, nausea and vomiting, and a better recovery quality. Keywords: Sleeve gastrectomy, anesthesia management, recovery quality score, recovery quality, multimodal analgesia, PONV, steroid.
The Effect of Analgesia Management on Review Quality in Patients Requesting Obesity Surgery
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon; Deksametazon; Anesthesiology and Reanimation; Obezite; Dexamethasone; Obesity; Obezite Cerrahisi; Bariatric Surgery