Estimation of risk efficient farm structures along the Kızılırmak River in North Central Anatolia: An application of minimization of the absolute deviation - Ceyhan, Vedat; Cinemre, H. Avni (My University, 2004)
Bu çalışmada, Orta Anadolu Bölgesinin kuzeyinde Kızılırmak nehri kenarında yer alan tarım işletmelerinde risk ile beklenen gelir arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için risk programlama modeli geliştirilmiştir. Tarım işletmelerine ait optimum işletme organizasyonları ve riskleri, risk-gelir sınırının tahmin edilmesini sağlayan gerçek sapmaların minimizasyonu yöntemi ile bulunmuştur. Araştırma sonuçları, inceleme alanında işletme planlarının riske bağlı olarak değiştiğini göstermiştir. Çeltik ve mısır riskli faaliyetlerin başında gelmekte, bunları lahana ve soya takip etmektedir. Buğday, şeker pancarı ve süt sığırcılığı faaliyetleri daha istikrarlı gelir getiren faaliyetlerdir. Orta ve büyük ölçekli işletmeler, çeltik ve soya gibi riskli ürünleri küçük işletmelere oranla daha fazla tercih etmektedirler. Araştırma sonuçları ayrıca, inceleme alanında bütün işletme büyüklük gruplarında risk arttıkça, toplam net işletme gelirinin de arttığını ve çiftçilerin daha istikrarlı planları tercih etme eğiliminde olduklarını göstermiştir.

Abstract: A risk-programming model was developed to evaluate the tradeoffs between risk and expected, returns for farms along the Kızılırmak River in North Central Anatolia. Risk efficient farm structures were derived for representative farms by using minimization of the absolute deviation procedures, which permit the estimation of a farm's risk-return frontier. Research results reveal that farm plans are sensitive to the risk criteria in the research area. Rice and maize are the most high-risk activities, followed by lettuce and soybean. Wheat, sugar beet and dairy activities have a more stabilizing effect on farm income compared to others. Medium size and large farms prefer more high risk and cash crops such as rice and soybean compared to small farms. The results also suggest that the total net farm return increases for all sizes as the risk increases and that farmers tend to choose more stable farm plans in the research area.
Tarım işletmelerinde optimum işletme organizasyonlarının riskli koşullardatahmini gerçek sapmaların minimizasyonu uygulaması
Keywords: Orman Mühendisliği