GFRP İle Güçlendirilmiş Yığma Yapıların Sonlu Elemanlar Metodu İle Analizi - Zıada, Mahmoud (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Genel olarak yığma yapıların depreme dayanıklılığı çelik veya betonarme yapıların depreme dayanıklılığına göre daha azdır. Başka bir deyişle, bu yapıların yatay yüklere karşı gösterdikleri dayanımlar çok zayıftır. Dünya'da deprem tehlikesi taşıyan ülkelerde, gelişmekte olan bölgelerde var olan yapıların çoğu, deprem etkisi altında etkisiz kalmaktadır. Böylece yığma yapıların çeşitli yöntemlerle güçlendirilmesinin önemini ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada bu yöntemlerden etkili ve son yıllarda kullanımı yayılmaya başlamış olan FRP ile güçlendirme yöntemini kullanılacaktır. Bu çalışmada yığma yapıların duvarlarını tek yönlü ve ince bir GFRP tabakası ile güçlendirilerek sonlu elemanlar metodu ile analizi yapılmıştır. Aynı metodu ile GFRP'siz yığma binanın analizini yaparak binanın iki durumunun dinamik parametrelerini karşılaştırıldı. Binanın döşemeleri ahşap, duvarları ise taş ve bina iki katlıdır. Güçlendirilmiş ve güçlendirilmemiş yığma binanın gerilme, kesme kuvveti ve momentlerini ETABS v.16 programını kullanarak hesaplanmıştır. Yığma binanın duvarlarını tek yönlü GFRP ile güçlendirilmesinden sonra binanın rijitliğinde ciddi bir artış görülmüştür.

In general, the masonry structures durability for earthquake forces are lower than steel and reinforced structures; in other words, masonry structures strength is very weak for horizontal forces. In developing countries worldwide, Structures have shown to be ineffective under the influence of earthquakes, and in an attempt to strengthen those structures, a lot of methods have deemed important. Various masonry structures could be strengthening in different ways, in this study the FRP method which is more effective than other methods will be used. In this study, Analysis of masonry structures retrofitted with glass fiber reinforced polymer using finite element method. By using the same method & analyzing the existing building, dynamic parameters were compared. The building consists of two stories with wooden floors and stone walls. Stress, shear forces and moment of the structural members are calculated by ETABS v.16 program. When applied unidirectional GFRP to walls only, for retrofitting a masonry building, it was shown that stiffness of the retrofitted building is increased.
Analysis of Masonry Structures Retrofitted with Glass Fiber Reinforced Polymer Using Finite Element Method
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2019
Libra Kayıt No: 125182
Keywords: Civil Engineering; İnşaat Mühendisliği; FRP Materials; FRP Malzemeler; TEZ YÜK LİS Z64g 2019