Studying Woman Problematic Cases Sociologically Over Aysel Character Appearing in the Short Time Series - Uçar, Menekşe (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2015)
Adalet Ağaoğlu'nun Dar Zamanlar Üçlemesi'nde Cumhuriyet devrimleriyle büyüyen bir neslin zaman içerisindeki değişimi konu edilmiştir. Atatürk devrimleri doğrultusunda yetiştirilen, İkinci Dünya Savaşı'nın siyasal ve ekonomik çalkantıları içinde büyüyen, kültürel ikilemde kalarak bocalayan Aysel ve kuşağının 1938'den 1980'lere değin süren hikâyesi anlatılır. Bu nedenle sosyolojik okuma açısından incelenmeye değer olan bu romanlar, dönemin pek çok sosyal ve bireysel problemine de ayna tutmaktadır. Cumhuriyet dönemi Türk romanı örnekleri arasında, ideolojik bilgi ve sorgulama içermesinin yanı sıra biçimsel olarak farklı tarza da sahiptirler. Ağaoğlu, roman karakterleri ile toplumsal çerçevenin dışına çıkmamaya özen gösterir ve kendisini var eden toplumla hesaplaşan karakterlerin kimlik sorgulamalarını ön planda tutar. Anahtar Sözcükler: Edebiyat sosyolojisi, kimlik, yabancılaşma, ideoloji, Türk aydını, Türk kadını.

The changes of generation in time which grows up with republic revolutions has been subjected in Adalet Ağaoğlu's triology of Narrow Times from 1938 to 80's the story of Aysel and her generation who grown up in linet o the revolutions of Atatürk has been told about their lifes during politic and economic turbulance in the World War II and wavering staying in cultural dilemma. For this reason, that novels which are worth to examine according to cultural sociology, are the works that holds mirror to a lot of social and individual problems of term. Among the examples of the Republican Turkish novels, they are the novels which includes different style as formal with including ideological knowledge and inquiry. Ağaoğlu takes care not to came out of social frame with her novel characters and keeps in the forefront the guestionare of character identities who cama to terms with the society that calls in to being herself. Key words: Literature sociology, identity, alienation, ideology, Turkısh intellectual, Turkısh woman.
Dar Zamanlar Üçlemesindeki Kadın Problematiğinin Aysel Karakteri Üzerinden Sosyolojik Yansımaları Üzerine Bir İnceleme
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2015
Libra Kayıt No: 83452
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Ağaoğlu, Adalet; Edebiyat; Kadınlar; Turkish Language and Literature; Roman; Ağaoğlu, Adalet; Sosyolojik Analiz; Literature; Türk Edebiyatı; Women; İdeoloji; Novel; Sociological Analysis; Turkish Literature; Ideology; TEZ YÜK LİS U16d 2015