Acil Servise Başvuran Akut Kafa Travmalı Hastaların Geriye Dönük Olarak Değerlendirilmesi / Yavuz Otal; Danışman Ahmet Baydın - Otal, Yavuz (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakultesi, 2008)
Ülkemizde kafa travmalarının epidemiyolojisi konusunda yapılmış geniş kapsamlı bir çalışma yoktur. Bu çalışmada amacımız akut kafa travması ile acil servise başvuran hastaların tüm travmalı olgular içindeki sıklığını belirlemek, nedenleri saptamak, prognozunu belirlemek ve ülkemizin bu konudaki verilerine katkıda bulunmaktır.Bu geriye dönük çalışma, 1 Eylül 2003 ile 1Eylül 2006 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisine akut kafa travması (saçlı deri, kafatası ve beyin yaralanması bulunan) ile başvuran hastaları kapsamaktadır. Tüm akut kafa travmalı olgular Glasgow Koma Skalası Skoru’na göre hafif (GCS 14–15), orta (GCS 9–13) ve ağır (GCS 3–8) kafa travması olarak 3 gruba ayrıldı. Ayrıca olguların vital bulguları, yaşı, cinsiyeti, travmanın oluş şekli, beyin tomografi bulguları, yatırıldığı servis, tedavi şekli, hastanede kalma süresi ve hastaneden çıkıştaki son durumları hasta kayıt formlarına kaydedildi. Hastaneden elde edilen veriler SPSS 15,0 (Statistical Package for Social Sciense) bilgisayar programına yüklendi. Cinsiyet bakımından yaş grubu bakımından, kafa travmasının oluş nedeni bakımından ve son durumu bakımından gruplar karşılaştırıldı.Acil servisimize üç yıllık süre zarfında 1846 travma hastası başvurmuş ve bu başvuruların 269’unu (%15) akut kafa travmalı hastalar oluşturmaktadır. Tüm acil servis başvuruları arasında akut kafa travmalarının sıklığı %0,54 idi. Kafa travmalı olguların 199’u (%74) erkek, 70’i (%26) kadın olup erkek/kadın oranı 2,8 idi. Olguların yaş ortalaması 29 idi. Akut kafa travmaları 1–10 yaş arasındaki çocuklarda daha sık idi. 60 yaş üstü 41 (%15) akut kafa travmalı olgu tespit edildi. Akut kafa travmasına en sık trafik kazalarının neden olduğu saptandı. Olgularımızın çoğunu (%48,3) minör kafa travması oluşturmaktaydı. Akut kafa travmaları en fazla Temmuz ve Aralık aylarında görülmekteydi. Akut kafa travmalı hastaların acil servise en sık bilinç kaybı yakınması ile başvurduğunu ve tüm akut kafa travmalı olgulara Bilgisayarlı Beyin Tomografisi çekildiğini saptadık.Çalışmamızda Kafa travması erkeklerde ve çocuk yaş grubunda daha fazla olup çoğunluğunu minör kafa travmaları oluşturdu. Akut kafa travmasının acil servisteki sıklığını komu alan çalışmamız bundan sonraki çalışmalar için referans olabilir.
Tez (tıpta uzmanlık) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2008
Libra Kayıt No: 64953
Keywords: Acil Servisler; Kafa Travmaları; Epidemiyoloji; TEZ TIP O63a 2008