Kanama Şikâyetiyle Acile Başvuran Abortus İmminens (Düşük Tehdidi) Tanısı Almış Çiftlerin Sosyal Destek Sistemleri İle Kaygı Düzeyleri Arasındaki İlişki - Ateş, Ayşe Çevik (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Amaç: Çalışma kanama şikâyeti ile acil servise başvuran abortus imminens tanısı almış çiftlerin sosyal destek sistemleri ile kaygı düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacı ile yapılmıştır. Materyal ve Metot: Çalışma Kasım 2014-Şubat 2015 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Samsun İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Kadın Acil Servisine kanama şikâyeti ile başvuran ve abortus imminens tanısı alan 138 gebe ve eşleri ile (Toplam 276 kişi ile) gerçekleştirilmiştir. Veriler, araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda geliştirilen, Tanıtıcı Bilgi Formu ile 'Durumluk- Sürekli Kaygı Ölçeği' ve 'Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği' kullanılarak toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi, bilgisayar ortamında SPSS 21.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan çiftlerin yaş ortalamaları kadınlarda 27,9 yıl, erkeklerde ise 31,4 yıldır. Evlilik yaş ortalamaları kadınlarda 22,1 yıl, erkeklerde ise 26,0 yıldır. Durumluk Kaygı Ölçeği toplam puan ortalaması cinsiyete göre farklılık göstermemektedir (p=0,055). Sürekli Kaygı Ölçeği toplam puan ortalaması cinsiyete göre farklılık göstermektedir (p=0,001). Gebelerin Algılanan sosyal destek puanı ile durumluk-sürekli ölçeği puan ortalamalarının korelasyonuna bakıldığında, negatif yönde bir ilişki tespit edilmiştir(p<0.05). Sonuç: Çalışma sonucuna göre; çiftlerin Durumluk-Sürekli kaygı puanlarından hem durumluk kaygı puanı hem de sürekli kaygı puanı, kadınların erkeklerden daha yüksek tespit edilmiştir. Sosyal destek almak gebelerin kaygı düzeylerini hafifletmektedir. Anahtar Kelimeler: Abortus, Kaygı, Sosyal destek.

Purpose: This study was conducted to find out the association between social support systems and anxiety levels of couples diagnosed with imminent abortion who refer to emergency service with a complaint of bleeding. Material and Method: The study was conducted with 138 pregnant women who were admitted to T.R. Ministry of Health, Samsun Public Hospitals Union General Secretariat Samsun Gynecology and Children's Hospital, Women's Emergency Service between November 2014 and February 2015 with a complaint of vaginal bleeding and diagnosed with imminent abortion and the spouses of these women (a total of 276 people). The data were collected with Descriptive Information Form developed by the researcher and 'State-Trait Anxiety Scale' and 'Multi-dimensionally perceived Social Support Scale'. The statistical analysis of the data was conducted by using SPSS 21.0 package program on computer. Results: The average ages of the participants in the study was 27,9 years in women, while it was 31,4 in men. Average age of marriage was 22,1 years in women, while it was 26,0 years in men. State anxiety total score average was not found to differ in terms of gender (p=0,055). Trait anxiety scale total score average was found to differ in terms of gender (p=0,001). When the correlation between pregnant women's perceived social support score and state-trait anxiety scale average scores were compared, a negative association was found (p<0.05). Conclusion: According to the results of the study, both state and trait anxiety scale scores of women were found to be higher than those of men. Getting social support relieves the anxiety levels of pregnant women. Key Words: Abortion, Anxiety, Social Support.
The Association Between Social Support Systems and Anxiety Levels of Couples Diagnosed with Imminent Abortion Who Refer to Emergency Service with a Complaint of Bleeding
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2017
Libra Kayıt No: 95643
Keywords: Hemşirelik; Abortus; Abortus; Acil Servis-Hastane; Nursing; Acil Tıp; Abortion; Abortion; Anksiyete; Emergency Service-Hospital; Emergency Medicine; Hemorajiler; Anxiety; Hemorrhage; Sosyal Destek; Social Support; TEZ YÜK LİS A864k 2017