Watson’ın İnsan Bakım Modeli Kullanılarak Uygulanan Hemşirelik Bakımına Bir Örnek: Ateşli Silah Yaralanması Olgusu - Kıymaz, Dilek; Bal, Cansev; Koç, Zeliha; Çiftçi, Ahmet Burak (Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı, 2021)
Hemşirelik, insanlara sağlık bakımı sunabilmek için diğer sağlık bakımprofesyonelleri ile birlikte çalışan, ekip içerisinde mesleğe özgügörev ve sorumlulukları olan; kuram, felsefe, uygulama ve araştırmaüzerine temellenmiş olan bir meslektir. Hemşirelik mesleğinin özerk,profesyonel ve bilimsel temellere dayanan bir meslek olmasına özelliklemodel ve kuramların katkısı oldukça yüksektir. Hemşirelik kuramve modelleri hemşirelerin analitik düşünme becerisinin güçlendirilmesinde,hemşirelik uygulamalarının amacının belirlenmesindeve geliştirilmesinde kavramsal bir çatı oluşturur. Hemşirelik bakımsunumunda en sık kullanılan hemşirelik kuram ve modellerinden birideWatson’ın İnsan Bakım Modelidir. Watson; “İnsan Bakım Modeli’ndehemşireliği çok boyutlu ele almış ve insana bütüncül biranlayışla yaklaşmıştır. Bu olgu sunumunda; ateşli silahla yaralananbir hastanın gereksinim duyduğu hemşirelik bakımı Watson’ın “İnsanBakım Modeli” doğrultusunda sunulmuştur.

Nursing, working with other health care professionals to provide health care to people, having profession-specific duties and responsibilities in the health team; is a profession based on theory, philosophy, practice, and research. The contribution of nursing to an autonomous, professional and scientific profession, especially models and theories, is great. Nursing theories and models provide a conceptual framework for strengthening the analytical thinking skills of nurses, determining and developing the purpose of nursing practices. One of the most frequently used nursing theories and models in nursing care is Watson’s Theory of Human Caring. Watson, in the Theory of Human Caring, addressed nursing from a multidimensional perspective and touches people with a holistic approach. In this case report; nursing care needed by a gunshot wounded patient is provided in line with Watson’s “Theory of Human Caring”.
An example of nursing care applied using Watson’s Theory of Human Caring: A case of firearm injury
Keywords: Hemşirelik; İyileştirici Süreçler; İnsan Bakım Modeli; Nursing; Caritas Processes; Theory of Human Caring