Ordu İli Topraklarının Strüktürel Dayanıklılığının ve Aşınma Duyarlılığının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma - Aşkın, Tayfun (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997)
-I- ORDU ILI TOPRAKLARININ STRÜKTÜREL DAYANIKLILIĞI VE AŞINIMA DUYARLILIĞININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZ Bu araştırmada Ordu ili topraklarının strüktürel dayanıklılığı ve erozyona uğrama eğilimi, toprak aşınım faktörü (K), kil oranı, strüktür stabilite indeksi, agregat stabilitesi, geçirgenlik oranı, dispersiyon oranı, erozyon oranı, Boekel oranı ve silt/kil oranı gibi ölçütler vasıtasıyla belirlenmiş ve ölçütler arasındaki ilişkiler ortaya konulmuştur.Ayrıca Universal Toprak Kayıp Denklemi 'nde (ÜSLE) yer alan aşınım faktörü (K) için geliştirilen aşınım derecesi sınıflaması esas alınmış ve çalışmada seçilen ölçütler için Ordu il'ine ait sınır değerler oluşturulmuştur. Çalışmada 40 adet bozulmuş yüzey toprak örneği (0-20 cm) kullanılmıştır. Toprak örneklerinin söz konusu ölçüt değerleri, basit ve kısa süreli laboratuvar analiz verileri esas alınmak suretiyle belirlenmiştir. Bu çalışmada sonuç olarak; il topraklarının tamamına yakın bir kısmı strüktürel dayanıklılık ve erozyona duyarlılık ölçütlerine göre erozyona karşı 'dayanıksız' ve çoğunlukla da 'kuvvetli derecede aşınabilir' olarak nitelendirilmiştir. AN INVESTIGATION ON DETERMINING STRUCTURAL STABILITY AND ERODIBILITY OF ORDU SOILS ABSTRACT In this study, structural stability and erodibility of Ordu soils were determined by using certain indices, such as soil erodibility factor (K factor), clay ratio, structural stability index, aggregate stability, permeability ratio, dispersion ratio, erosion ratio, Boekel ratio and silt/clay ratio, and relationships among these indices were also studied. In addition, based on the classification of the degree of soil erodibility for K factor used in Universal Soil Loss Equation (USLE), some limit values for the indices were developed. Fourty surfaced-soil samples (0-20 cm) were collected in the study and the indices of those soil samples were obtained from laboratuary analysis. The results of this study indicated that almost all Ordu soils, based on structural stability and erodibility indices, were sussceptible to erosion and strongly erodible.

-I- ORDU ILI TOPRAKLARININ STRÜKTÜREL DAYANIKLILI?I VE AŞINIMA DUYARLILI?ININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZ Bu araştırmada Ordu ili topraklarının strüktürel dayanıklılığı ve erozyona uğrama eğilimi, toprak aşınım faktörü (K), kil oranı, strüktür stabilite indeksi, agregat stabilitesi, geçirgenlik oranı, dispersiyon oranı, erozyon oranı, Boekel oranı ve silt/kil oranı gibi ölçütler vasıtasıyla belirlenmiş ve ölçütler arasındaki ilişkiler ortaya konulmuştur.Ayrıca Universal Toprak Kayıp Denklemi 'nde (ÜSLE) yer alan aşınım faktörü (K) için geliştirilen aşınım derecesi sınıflaması esas alınmış ve çalışmada seçilen ölçütler için Ordu il'ine ait sınır değerler oluşturulmuştur. Çalışmada 40 adet bozulmuş yüzey toprak örneği (0-20 cm) kullanılmıştır. Toprak örneklerinin söz konusu ölçüt değerleri, basit ve kısa süreli laboratuvar analiz verileri esas alınmak suretiyle belirlenmiştir. Bu çalışmada sonuç olarak; il topraklarının tamamına yakın bir kısmı strüktürel dayanıklılık ve erozyona duyarlılık ölçütlerine göre erozyona karşı 'dayanıksız' ve çoğunlukla da 'kuvvetli derecede aşınabilir' olarak nitelendirilmiştir. AN INVESTIGATION ON DETERMINING STRUCTURAL STABILITY AND ERODIBILITY OF ORDU SOILS ABSTRACT In this study, structural stability and erodibility of Ordu soils were determined by using certain indices, such as soil erodibility factor (K factor), clay ratio, structural stability index, aggregate stability, permeability ratio, dispersion ratio, erosion ratio, Boekel ratio and silt/clay ratio, and relationships among these indices were also studied. In addition, based on the classification of the degree of soil erodibility for K factor used in Universal Soil Loss Equation (USLE), some limit values for the indices were developed. Fourty surfaced-soil samples (0-20 cm) were collected in the study and the indices of those soil samples were obtained from laboratuary analysis. The results of this study indicated that almost all Ordu soils, based on structural stability and erodibility indices, were sussceptible to erosion and strongly erodible.
An Investigation on Determining Structural Stability and Erodibility of Ordu Soils
Tez (yüksek lisans) –Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 1997
Libra Kayıt No: 31136
Keywords: Ziraat; Aşınma Dayanımı; Erozyon; Ordu; Strüktürel Dayanıklılık; Toprak; Agriculture; Wear Resistance; Erosion; Ordu; Structural Resistant; Soil; TEZ YÜK LİS A834o