Investigation of the Relationship Between Cholesterol Level and Sodium Ring in Iris - Gül, Burak Kürşat (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Kişilerin iris çevrelerinde oluşan beyaza yakın bir rengi olan sodyum halkası, kandaki yüksek kolesterolün belirtilerindendir. Bu halkanın incelenmesi ve değişiminin takip edilmesi, kolesterol seviyesinin kontrol edilmesine alternatif bir yöntem olarak düşünülebilir. Bu çalışmadaki amaç kişide sodyum halkası tespiti, halkanın genişliğinin hesaplanması ve hesaplanan genişlik ile kişinin kolesterol seviyesi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu işlemler yapılırken iris tanıma sistemleri, iridoloji ve görüntü işleme teknikleri kullanılmıştır. Tespit edilen ve genişliği hesaplanan sodyum halkası göz büyüklüğüne oranlanarak her bir hasta için sodyum halkası oranı değerleri elde edilmiştir. Temel olarak iki aşamaya ayrılan çalışmanın ilk aşaması: İnternet üzerindeki açık kaynaklardan temin edilen resimlerin işlenmesi, sodyum halkası oranlarının hesaplanması ve sodyum halkası belirtilerinin sınıflandırılmasıdır. Bu aşamada MATLAB programlama dili kullanılarak geliştirilen ve en uygun hale getirilen sodyum halkası bulma ve halka genişliğini hesaplama programı, çalışmanın ikinci aşamasında gerçek hastalardan elde edilen göz resimlerinde kullanılmıştır. İkinci veri seti üzerindeki örneklerde işlemlere ek olarak hastaların sodyum halkası özellikleri ile kolesterol değerleri (toplam kolesterol, LDL, HDL, trigliserit) arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmanın son aşamasında hastalara ait kolesterol değerleri ile sodyum halkası genişliği arasındaki ilişkiyi veren bir deneysel model önerilmiştir. Önerilen model ile iris çevresinde bulunan sodyum halkası genişliği, kolesterol değerlerine bağlı olarak %77,2'ye varan doğrulukla belirlenebilmektedir.

The sodium ring, which is a near-white color in the iris circles of people, is a sign of high cholesterol in the blood. The examination of this ring and its follow-up can be considered as an alternative to controlling the level of cholesterol. The aim of this study is to determine the presence of a sodium ring in a person, the calculation of the width of the ring, and the relationship between the calculated width and the person's cholesterol level. In these processes iris recognition systems, iridology and image processing techniques were used. The ratio of sodium ring for each patient was obtained by determining the width of the sodium ring that was detected and the width was calculated. The first phase of the work, which is basically divided into two stages: the processing of images provided from open source on the Internet, the calculation of the sodium ring ratios and the classification of the sodium ring signatures. In this phase, the program for detecting the sodium ring and calculating ring width, which was developed and optimized using the MATLAB programming language, was used in eye images obtained from real patients at the second stage of the study. In addition to the procedures in the samples on the second set of data, the relationship between sodium lipid profiles of patients and cholesterol values (total cholesterol, LDL, HDL, triglyceride) was examined. At the end of the study, an experimental model has been proposed that gives the relationship between the cholesterol values of the disease and the sodium ring width. With the proposed model, the width of the sodium ring around the iris can be determined with an accuracy up to 77.2%, depending on the cholesterol values.
Kolesterol Seviyesi ile İristeki Sodyum Halkası Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2017
Libra Kayıt No: 96387
Keywords: Electrical and Electronics Engineering; Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Biometric; Biyometrik; TEZ YÜK LİS G971k 2017