Nörogelişimsel Bozukluklarda Nöronal Büyüme Faktörlerinin Klinik Kullanımı - Terzi, Murat; Aral, Armagan; Usta, Miraç Barış; Karabekiroglu, Koray (My University, 2019)
Nörogelişimsel bozukluklar, ciddi işlev kaybına neden olan bozukluklardır. Bu bozukluklar erken çocuklukta başlar vebir çoğu henüz aydınlatılmamış kompleks etiyolojilere sahiptirler. Birçok nörogelişimsel hastalıkta, embriyogenezesnasında anormal büyüme faktörü ekspresyonu olduğuna dair hipotez ve kanıtlar bulunmaktadır. Son yıllarda nöronalbüyüme faktörlerininin klinik durumlarlada ilişkili olabileceğine dair bulgular bildirilmiştir. Artan kanıtlar ile beraber,nöronal büyüme faktör düzeylerindeki değişimler Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu ve Otizm SpektrumBozukluğu arasındaki ortak patofizyolojik mekanizmaları işaret etmektedir. Bu nedenle tüm bu ilişkili yolakların vebüyüme faktörlerinin araştırılması Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu ve Otizm Spektrum Bozukluğu için bunöronal büyüme faktörlerin olası klinik kullanımları için yol gösterecektir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Nörolojik Bilimler; Pediatri; Psikoloji