Radyasyon Uygulanan Dişlerde Farklı Restoratif Materyallerle Yapılan Restorasyonların Mikrosızıntı Yönünden İncelenmesi - Özsevik, Abdül Semih (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2011)
Günümüz toplumlarının önemli sağlık sorunları arasında bulunan kanserlerin tedavisinde sıklıkla kullanılan radyoterapi bir takım yan etkilere neden olabilmektedir. Özellikle baş-boyun bölgesi kanserlerinde uygulanan radyasyon, dişlerin kimyasal ve fiziksel özelliklerini etkileyebilmektedir. Bu çalışmamızın amacı dişlere direkt radyasyon uygulanmasının, klinikte kullanılan çeşitli restoratif materyallerin mikrosızıntıları üzerine etkisini incelemektir.Çalışmamızda 75'i radyasyon uygulanan grubu ve diğer 75'i ise kontrol grubunu oluşturmak üzere toplam 150 adet çekilmiş insan molar dişi kullanılmıştır. Radyasyon uygulaması baş ve boyun bölgesine uygulanan radyoterapinin normal prosedürü olan günde 2 Gy/d haftada 5 gün olmak üzere 6 hafta boyunca toplamda 60 Gy şeklinde uygulanmıştır. Tüm örneklerin mezial ve distal yüzeylerine birer adet II. sınıf kavite açıldı. Kavitelerin basamak sınırları bir tarafta mine sement sınırının 1 mm üzerinde diğer tarafta 1 mm altında olmasına dikkat edildi. Her bir grup kendi arasında rastgele 15'erli 5 alt gruba ayrıldı ve dişler GC Fuji IX GP Capsule, GC Fuji II LC Capsule, Dyract Extra, Gradia Direct Posterior ve Filtek Z250'den biri ile restore edildi. Bitirme ve polisaj işlemlerinden sonra örneklere termal değişim işlemi uygulandı (5ºC-55ºC'de (±2oC) 30 saniye bekleyecek şekilde 500 kez). %0,5'lik bazik fuksin içerisinde 24 saat oda ısısında bekletilen örnekler mesio-distal yönde kesilerek iki parçaya ayrıldı. Elde edilen kesitlerden stereomikroskop ile X20 büyütmede görüntüler kaydedilerek sızıntı skorları tespit edildi. Skorlar Kruskall-Wallis H testi ve Mann-Whitney U testi kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirildi.Radyasyon uygulaması restoratif materyallerin sızıntısını arttırmıştır (p<0,05). Gradia Direct Posterior kompozit radyasyondan en az etkilenen ve en az sızıntı gösteren restoratif materyal olarak bulunmuştur. Restorasyonlarda gingival kenarlarda daha fazla sızıntı meydana gelmiştir. Ginvaldeki sızıntıyı hiçbir materyal tam olarak önleyememiştir.

Today, people?s one of the most important health problems is cancer. Radiotherapy which is used to treat cancers can cause many adverse effects. The ionized radiation which is used especialy on head and neck region influence the physical and chemical features of teeth. The aim of this study is to evaluate the effects of radiation on the microleakage of restorative materials.In this study, 150 extracted human molar teeth were used. 75 of the teeth were used for irradiated group while the remainings were served as control group. Teeth were irradiated as the standart procedure of head and neck radioterapy; total dose of 60 Gy was delivered in 2 Gy/d fractions for 5 days per week for six weeks. Class II cavity preparation were prepared on the mesial and distal aproximale regions of all of the samples. The cavity was prepared 1 mm over the cementoenamel junction at one side and 1 mm below at the other side on the same tooth. The groups were randomly assigned into five subgroups (n =15) and the samples were restorated with GC Fuji IX GP Capsule, GC Fuji II LC Capsule, Dyract Extra, Gradia Direct Posterior and Filtek Z250. After finishing and polishing, all specimens were thermocycled for 500 cycles between 5 and 55 °C respectively using a dwell time of 30 s in each bath and then placed in 0.5% basic fuchsin solution for 24 hours at room temperature. Specimens were sectioned into 2 parts in mesio-distal direction and examined using a stereomicroscope (X20) and microleakage scores were determined. Data were analyzed using the Kruskal-Wallis H and Mann-Whitney U tests and statistically evaluated.The microleakage of dental adhesives were increased with irradiation application (p<0,05). Gradia Direct Posterior composite showed the minimal microleakage among tested restorative materials. At the gingival regions of the teeth prominent increases in microleakage. None of the materials could prevent the microleakage in gingival region.
The Microleakage Evaluation of Restorations Which Done with Different Restorative Materials Over the Radiation-Applied Teeth
Tez (doktora) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi,2011
Libra Kayıt No: 76554
Keywords: Diş Hekimliği; Dental Sızma; Kafa ve Boyun Neoplazmları; Dentistry; Radyasyon; Dental Leakage; Head and Neck Neoplasms; Radyasyon Etkileri; Radiation; Radiation Effects; Radyoterapi; Radiotherapy; TEZ DOK Ö99r 2011