Psoriaziste Puva ve Asitretin Tedavilerinin Etkinliklerinin Klinik ve Histopatolojik Olarak Değerlendirilmesi - Yıldız, Asiye (My University, 2000)
ÖZET Bu çalışmada, Temmuz 1998-Temmuz 1999 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Polikliniğine başvuran 20 orta ve ciddi psoriazisli hastada Asitretin ve PUVA tedavilerinin klinik ve histopatolojik etkinliği, klinik ve laboratuar yan etkileri araştırılmıştır. Olgular randomize olarak, 10' ar kişiden oluşan 2 gruba ayrılmıştır. Birinci gruba 0.7-1 mg/gun dozunda oral asitretin tedavisi, ikinci gruba da haftada 3 gün PUVA tedavisi (deri tipine uygun dozda) uygulanmıştır. Olgular yaş, psoriazisin tipi, hasthğın süresi, daha önce aldıkları tedaviler, tedavi öncesi ve sonrası biyokimyasal ve hematomoetik sistem yan etkileri, klinik yan etkileri, klinik ve histopatolojik iyileşmeleri açısından değerlendirilmiştir. Tedavinin 12. haftasında, her iki grupta da klinik ve histopatolojik iyileşme istatistiksel olarak birbirine benzerdi. Her iki grubun tedavi öncesi ve sonrası PASI değerlerinde ve PCNA değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı düşüş saptanmıştır (p<0.05). 12. hafta sonunda Asitretin grubunda, 1 hastada zayıf, 1 hastada orta, 6 hastada iyi, 2 hastada da tam iyileşme gözlenmiştir. PUVA grubunda da, 2 hastada zayıf, 5 hastada iyi, 3 hastada da tam iyileşme gözlenmiştir. Asitretin grubunda 4. haftada hastaların % 50'inde % 50'nin üzerinde iyileşme başladı. PUVA grubunda 4. haftada tüm hastalarda % 50'nin üzerinde iyileşme gözlenmiştir. Asitretin alan hastaların tümünde hafif ve orta derecede mukokütanoz yan etkiler ve saç dökülmesi, 1 hastada tedaviye bir hafta ara vermemizi gerektiren trigliserid düzeyinde yükselme, PUVA alan hastaların 5'inde bulantı, 4'ünde eritem ve pruritus gözlenmiştir. Her iki grupta farklı nitelikte yan etkiler gözlendiği için istatistiksel olarak karşılaştınlmamıştır. Asitretin ve PUVA tedavilerinin; kısa sürede iyi etki göstermeleri, kabul edilebilir yan etkileri ve hastanın günlük yaşamım olumsuz yönde etkilemeden 80uygulanabilmeleri nedeni ile orta ve ciddi, kronik plak ve guttat psoriazisli hastalarda iyi birer alternatif olduğu kanısına varılmıştır. 81
Keywords: Dermatoloji; Dermatology