Yenilikçi Örgüt İklimi ve Bireysel Yenilikçiliğin Örgütsel Yenilikçiliğe Etkisi: Samsun Medikal Sanayi Firma Çalışanları Üzerine Bir Araştırma - Gül, Derya (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2015)
Günümüzde, hızla artan ve küreselleşen rekabet ile birlikte piyasa şartlarının hızla değişmesi, müşteri beklentilerindeki değişim, kar oranlarının azalması, ürün yaşam süresindeki kısalmalar, belirsizlik ve teknolojik değişim ve gelişmeler örgütleri yenilik yapmaya zorlamaktadır. Yenilikçilik her açıdan fark yaratmanın ve gelişmenin anahtarı olarak görülmektedir. Örgütler, yenilikçi olabilmek için örgütsel yapılarıyla, personel politikalarıyla ve diğer özellikleriyle yaratıcılığa ve yeniliğe yatkın ve çalışanların tümü tarafından paylaşılan yenilikçi bir örgüt iklimi yaratmalıdırlar. Bu çalışmanın amacı yenilikçi örgüt iklimi ve bireysel yenilikçiliğin örgütsel yenilikçilik üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışma iki temel kısımdan oluşmaktadır. İlk olarak konu ile ilgili yazın taraması yapılarak teorik temel oluşturulmuştur. İkinci olarak, Samsun'da faaliyet gösteren medikal sanayi çalışanlarına anket uygulanarak veriler elde edilmiştir. Araştırma kapsamındaki işletmelere verilen anketlerden 209 anket geri dönmüş ve bu anketler AMOS 20 ve SPSS 21 programları ile analiz edilmiştir. Araştırmanın amacına uygun olarak geliştirilen hipotezler yapısal eşitlik modellemesi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, yenilikçi örgüt iklimi ve bireysel yenilikçiliğin örgütsel yenilikçilik üzerindeki etkisi olduğu görülmüştür. Anahtar Sözcükler: Örgütsel Yenilikçilik, Yenilik, Bireysel Yenilikçilik, Yenilikçi Örgüt İklimi.

Nowadays, changing market conditions with rapidly changing and increasing global competition, organizations are forced to innovate as a consequence of the changes in customer expectations, reduction of profit margins, contraction of product life cycle, uncertainty and technological changes and developments. Innovativeness is considered to make a difference in every respect and the key of development. Organizations should create an innovative organizational climate in order to be innovative with their organizational structure, personnel policy and other features with incline to creativity and novelty shared by all employees. The aim of the study is examine the effects of innovative organizational climate and individual innovativeness on organizational innovativeness. The study consists of two main parts. First, the theoretical basis is constructed by the literature review on the subject. Second, applying the survey to the medical industry employees operating in Samsun, data were obtained. 209 of the surveys that had been given to companies have returned those surveys have been analyzed with the AMOS 20 and SPSS 21 programs. The hypothesis that had been developed according to purpose of the research has been tested with structural equation modeling. According to the research results have indicated that innovative organizational climate and individual innovativeness have an impact on the organizational innovativeness. Keywords: Organizational Innovativeness, Innovation, Individual Innovativeness, Innovative Organizational Climate.
The Effects of Innovative Organizational Climate and Individual Innovativeness on Organizational Innovativeness: A Research on Medical Industry Employees Operating in Samsun
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2015
Libra Kayıt No: 88580
Keywords: İşletme; Bireysel Yenilikçilik; Medikal Sektör; Sosyal Yenilikçilik; Yenilikçilik; Çalışanlar; Örgüt İklimi; Örgütler; Örgütsel Değişim; Örgütsel Faaliyetler; Business Administration; Individual Innovativeness; Medical Sector; Social Innovative; Innovativeness; Workers; Organizational Climate; Organizations; Organizational Change; Organizational Activities; TEZ YÜK LİS G971y 2015