Ön Eskiz Çalışma Prensibinin 12-14 Yaş Grubu Öğrencilerinin Çalışmalarına Katkısı - Kotiloğlu, Büşra Nur (My University, 2021)
Bu çalışmada problem olarak ele alınan konu sanat eğitiminde görsel sanatlar dersinin mevcut disiplin dışı boş zaman uğraşı olarak düşünülen konumunun değişimine uğraması açısından önem taşımaktadır. Ayrıca 7. Sınıf görsel sanatlar müfredat programında bir süreç olarak yer alan ön eskiz oluşturma, eskiz defteri bulundurma bilgisinin öğrenciye kazandırılması ve sanatsal çalışmalarının temelini oluşturması hedeflenmektedir. Öğrenci sanatsal çalışmalarına başlarken modellediği görsel nesnelerin çiziminde dinamik-kinetik etkiler yakalamak amacıyla araştırıcı tutum ve davranışlar sergilemesi daha doğru bir sonuç almasına olanak sağlar. Bu çalışma ile öğrencilerin desenin elemanlarını temel alan aşamalı çalışmalar yöntemleriyle, prensip sahibi birer sanatçı-üretici kimliği kazandırılmak istenmektedir. Bir eylem araştırması olan bu çalışma nitel özellik göstermektedir. Araştırma da Kazım Karabekir İmam Hatip Ortaokulu'nun 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar dönemi kapsamındaki 7. sınıf öğrencilerinden gönüllü olarak katılım gösterecek olan 20 kişiden araştırma grubu oluşturulmuştur. Etkinliğin süreci olan on hafta boyunca ön eskizin tanımı, sanat tarihindeki önemli ustaların ön eskiz kullanım şekilleri, desenin elemanları ile ön eskiz oluşturma süreçleri ile ilgili bilgiler verilmiş ve kurgunun çizimi ile uygulama yaptırılmıştır. Araştırma sürecinde araştırmacı günlükleri tutulacak ve haftalık ders değerlendirme formları yardımıyla verilerin toplanması sağlanmıştır. Araştırma sürecinde elde edilen veriler, nitel araştırma yöntemlerinde kullanılan, temel analiz yöntemlerinden biri olan betimsel-yorumlayıcı analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Ayrıca, öğrencilerin uygulama öncesi, uygulama sırası ve uygulama son aşamasında yaptıkları çizimler değerlendirilip karşılaştırılmış uzman görüşü alınarak yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda genel olarak öğrencilerin gelişme süreçleri değerlendirilmiştir. Sonuç yorumlanırken çalışmalardaki bireysel farklılıklar dikkate alınarak sınıf bazında değil öğrencinin kendi içerisindeki değişim, gelişim ve ilerlemesine temel alınarak değerlendirilmiştir.

The issue addressed as a problem in this study is important in terms of changing the position of the visual arts course, which is considered as an existing non-disciplinary leisure activity, in art education. In addition, it is aimed to provide students with the knowledge of creating preliminary sketch, having a sketch book, and forming the basis of their artistic work, as a process in the 7th grade visual arts curriculum. When the student starts his artistic work, exhibiting exploratory attitudes and behaviors in order to capture dynamic-kinetic effects in the drawing of the visual objects he modeled allows him to get a more accurate result. With this study, it is aimed to gain the identity of an artist-producer with principle by means of gradual studies methods based on the elements of the pattern. This study, which is an action research, shows qualitative features. In the research, a research group was formed from 20 7th grade students of Kazım Karabekir Imam Hatip Secondary School who will participate voluntarily in the spring semester of the 2019-2020 academic year. During the ten weeks of the event, information was given about the definition of the preliminary sketch, usage patterns of the important masters in the history of art, the elements of the pattern and the process of preliminary sketch, and the application was made with the drawing of the fiction. During the research process, researcher diaries will be kept and data were collected with the help of weekly course evaluation forms. The data obtained during the research process were analyzed with the descriptive-interpretive analysis method, which is one of the basic analysis methods used in qualitative research methods. In addition, the drawings made by the students before the application, during the application and the last stage of the application were evaluated and interpreted by taking the expert opinion. As a result of the research, the development processes of the students were generally evaluated. While interpreting the result, it was evaluated based on the change, development and progress of the student, not on the basis of the class, considering the individual differences in the studies.
Contribution of the Preliminary Working Principle to the Studies of the 12-14 Years Old Students
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Eskiz; Görsel Sanatlar Dersi; Görsel Sanatlar Eğitimi; Education and Training; Ortaokul Öğrencileri; Sketch; Visual Arts Course; Ortaokullar; Visual Arts Education; Secondary School Students; Sanat Eğitimi; Secondary Schools; Art Education; Ön Eskiz; Preliminary Sketch