Asit Uygulama Süresinin Smear Tabakası Üzerine Etkisi - Bağış, Yıldırım Hakan; Ertaş, Ertan (My University, 2003)
Bu in vitro çalışmanın amacı, asit uygulama süresinin smear tabakası üzerindeki etkisini SEM ile incelemektir. Bu amaç için, ortodontik nedenlerle çekilmiş onbeş adet insan premolar dişi kullanıldı. Dişlerin üçte bir okluzal kısımları elmas frezler yardımıyla su soğutması altında kaldırıldı. 600 gritlik diskler 60 sn boyunca kullanılarak yüzeylerde standart smear tabakası oluşturuldu. Dişler rastgeIe, her birinde eşit miktarda olmak üzere 5 gruba ayrılarak dentin yüzeylerine 5,10,15, 20 ve 30 sn boyunca %35'lik fosforik asit uygulandı. Sonuçlar, 5 sn'Uk asit uygulama işleminin smear tabakasını tamamen kaldıramadığını, fakat 10, 15, 20 ve 30 sn'lik asit uygulamanın tüm smear tabakasını kaldırdığını gösterdi. Onbeş ve daha uzun süreli asit uygulama ise; derin demineralize alanların oluşumuna neden olduğu gözlendi.

The aim of this in vitro study was to evaluate the etching time on the smear layer by using SEM. Fifteen human premolar teeth extracted for orthodontic reasons were used. One third occlusal parts of the teeth were removed by diamond bur under water cooling. A standard smear layer was created on the top surface of each tooth by using 600 grit discs for 60 seconds. The teeth were randomly and equally assigned 5 groups and dentin surfaces etched 5,10,15, 20 and 30 seconds with 35% phosphoric acid. Etched dentin surfaces were analyzed by using SEM. The results show that 5 seconds etching could not remove all smear layer on the surface but 10,15, 20 and 30 seconds acid etching time removed all of the smear layer. Fifteen seconds and more acid etching time showed deep demineralized areas.
The effect of etching time on smear layer
Keywords: Diş Hekimliği