Stabil Angina Pektorisli Hastalarda Ntprobnp Düzeyleri İle Miyokardiyal İskeminin Varlığı ve Anjiyografik Olarak Koroner Arter Hastalığının Yaygınlığı Arasındaki İlişki - Semirgin, Osman Çağrı (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakultesi, 2008)
AmaçYapılan çalışmalarda natriüretik peptid düzeylerinin akut koroner sendromlu hastalarda arttığı gösterilmiştir; ancak stabil koroner arter hastalığı ile ilgili veriler yetersizdir. Biz bu çalışmada stabil anjina pektoris(SAP)'li hastalarda NTproBNP düzeylerinin artıp artmadığını ve anjiyografik bulgularla olan ilişkisini araştırmayı amaçladık.MetodStabil anjinal şikayetlerle başvuran 76 hastaya egzersiz testi (ET) uygulandı ve NTproBNP ölçümleri için ET'den önce ve 1 saat sonra kan örnekleri alındı. ET yapılan hastalardan 47'sine koroner anjiyografi (KAG) yapıldı; Koroner arter(ler)de % 70 ve üzerindeki darlıklar ciddi darlık, % 50 ve altındaki darlıklar, koroner yavaş akım ve normal koroner anjiyografi nonkritik darlık olarak kabul edildi, buna göre hastalar nonkritik darlık, tek damar ve çok damar hastalığı olarak gruplandırıldı.BulgularBazal NTproBNP değerleri, koroner arter hastalığının (KAH) anjiyografik yaygınlığı ile ilişkili olarak yüksek saptandı (p<0,01). NTproBNP, KAH için bağımsız bir öngördürücüdür (Sınır değer 95,01 pg/mL, ROC eğrisi 0.72, p<0,05). KAH tanısının konulmasında NTproBNP'nin sensitivitesi yüksek olmasına (% 80) karşın spesifitesi düşük ( % 52,9) olarak saptandı.SonuçSemptomatik SAP'lı hastalarda bazal NTproBNP değerleri, anjiyografik olarak saptanan ciddi KAH ile ilişkilidir. NTproBNP değerleri, SAP tanısının konulmasında bazal NTproBNP tek başına yeterli değildir, ancak geleneksel testlerle birlikte kullanılması ilave yarar sağlayabilir

AimAlthough natriuretic peptides are known to be elevated in patients with acute coronary disease, data related NTproBNP in patients with stable coronary disease are insufficient. We aimed to determine whether NTproBNP is elevated in patients with stable angina pectoris according to angiographic findings.MethodExercise testing was performed in seventy-six patients with stable angina pectoris and NTproBNP was measured before and one hour after stress testing. Forty-seven patients underwent coronary angiography (CAG) were stratified to groups as follows; one wessel disease as one coronary wessel ?70% stenosed, multiple wessel disease as ?70% stenosed in ? 2 wessel. Patients with a coronary stenosis ? 50%, coronary slow flowed and normal CAG are accepted as noncritical coronary disease group.ResultsBaseline NTproBNP values were elevated in correlation with the extent of coronary artery disease(CAD) (p<0,01). NTproBNP was an independent predictor for CAD (Optimized cut off level of 95,01 pg/mL; the ROC curve was 0.72, p<0,05). The ability of NTproBNP in detecting CAD was high (0.80), but specificity was substantially lower (0.52,9).ConclusionBaseline levels of NTproBNP are associated with clinically significant coronary disease at coronary angiography. Obtained data show an incremental value of NTproBNP in the diagnostic process of stable angina pectoris, but only along with other traditional tests
The Relation Between NTproBNP Levels, Myocardial Ischemia and the Angiographically Demonstrated Extent of Coronary Artery Disease, Regarding Patients With Stable Angina Pectoris
Tez (tıpta uzmanlık) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2008
Libra Kayıt No: 12471
Keywords: Cardiology; Kardiyoloji; TEZ TIP S471s 2008