Yeni Zelanda Tavşanı'nda (Oryctolagus cuniculus L.) V. Cava Caudalis'in Terminal Dallarından V. Iliaca Interna Üzerine Anatomik İncelemeler - Gültiken, M. Erdem (My University, 2005)
Bu çalışmada Yeni Zelanda tavşanında v. cava caudalis'in terminal dallarından v. iliaca interna incelendi. Araştırmada 10 adet erkek ve 10 adet dişi olmak üzere 20 adet ergin Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Tavşanda, v. cava caudalis'i oluşturan ana dalların v. iliaca externa dextra ve sinistra ile v. iliaca interna communis olduğu saptandı. V. iliaca interna'nın, v. iliaca interna communis'den ayrılarak cavum pelvis içerisinde v. sacralis mediana, v. obturatoria, erkek'tavşanda v. prostatica, dişi tavşanda v. vaginalis'i verdiği ve daha sonra v. ischiadica adı ile cavufn pelvis'i terkettiği belirlendi. V. pudenda interna'nın ine. isehiadica minor'dan tekrar cavum pelvis'e girerek cavum pelvis içerisinde şekillenen venöz plexus'a katıldığı saptandı. V. ischiadica'nm distal yöndeki devamının v. saphena lateralis olduğu belirlendi. V. saphena lateralis'in, arka bacağın yüzlek venöz kanını, v. ischiadica yolu ile v. iliaca interna'ya taşıdığı tespit edildi. Sonuç olarak, bu çalışma ile tavşanda v. iliaca interna'dan ayrılan dallar detaylı olarak incelenerek, dağıldıkları bölgeler ile varyasyonları belirlendi.

In the present study, v. iliaca interna which is a terminal branch of the v. cava caudalis have been researched in the New Zealand Rabbit. Ten male and 10 female adult New Zealand Rabbits have been used in this study. It has been determined that the v. iliaca externa dextra and sinistra and the v. iliaca interna communis are the branches of the v. cava caudalis. It has been determined that the v. iliaca interna, after leaving the v. iliaca interna communis, gives off the v. sacralis mediana, the y. obturatoria, in male rabbit the v. prostatica, in female rabbit v. vaginalis in cavum pelvis, then it leaves the cavum pelvis as the v. ischiadica. It has been established that the v. pudenda interna again enters the cavum pelvis through the inc. ischiadica minor and joins the venous plexus which comes in to existence in cavum pelvis. It has been found that the v. saphena lateralis is the distal continuation of the v. ischiadica. It has been determined that v. saphena arries the superficial venous blood to the v. iliaca interna through the v. ischiadica. Consequently, in this study, the branches of the v. iliaca interna have been investigated in detail, the area of which these veins give off branches and their variations have been determined in the rabbit.
Anatomic investigation of the V.iliaca interna which is a terminal branches of the V.cava caudalis in New Zealand rabbit
Keywords: Veterinerlik