Hemşirelerin Bireysel Yenilikçilik Durumlarının Değerlendirilmesi - Gündoğdu, Nurcan Akgül; Gunduz, Emine Selda; Demir, Canan; Turan, Ogün Onat (My University, 2022)
Amaç: Bakım kalitesinin iyileştirilmesinde inovasyon büyük önem taşımaktadır. Hemşireler, daha büyük bakım fırsatları yaratmak için yaratıcı teknikler uygulamalı ve mevcut prosedürleri geliştirmelidir. Ayrıca özgün fikirleri olan hemşireler bu fikirlerin peşinden gitmeye teşvik edilmeli, başarılı olanlar tanınmalı ve ödüllendirilmelidir. Çünkü sağlık hizmetinde hemşirelerin yenilikçi rolünün ortaya çıkarılması hem toplum sağlığının hem de mesleki bilginin geliştirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu önem ve öneriler doğrultusunda bu çalışmada hemşirelerin bireysel yenilikçilik düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Kesitsel tipte olan araştırma, bir üniversitenin Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde çalışan, uygulama tarihleri (Nisan- Mayıs 2019) arasında görevine devam eden ve araştırmaya katılmayı kabul eden 427 hemşire ile yapıldı. Araştırma için, etik Kurulu (Karar No: 2019-04/52), kurum izni ve hemşirelerden yazılı- sözel onam alındı. Araştırmanın verileri “Kişisel BilgiFormu”, “Bireysel Yenilikçilik Ölçeği” kullanılarak toplandı. Çalışmadan elde edilen veriler, SPSS 22.00 programında, ilgili istatistiksel testler uygulanarak değerlendirildi. Bulgular: Bu araştırmada, bireysel yenilikçi ölçeği puan ortalaması 65.19 (8.16) olarak bulunmuştur. Bu ortalamaya göre hemşirelerin bireysel yenilikçi düzeyleri değerlendirildiğinde, %34.9’nun kuşkucu, %34.4’ünün sorgulayıcı, %17.3’ünün geleneksel, %12.2’sinin öncü ve %1.2’sinin yenilikçi olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin 41 ve üzeri yaşta olması, meslekte 21 yıldan fazla süredir çalışması, mesleki derneğe üye olması ve il merkezinde yaşaması bireysel yenilikçilik puanlarını istatistiksel olarak anlamlı şekilde etkilediği belirlendi. Sonuç: Araştırma sonuçları hemşirelerin lise ve önlisans mezunu olması, klinik hemşiresi olarak çalışması ve mesleki bilgiyi takip etme gereksinimi duymamasının, bireysel yenilikçilik puanı için risk faktörü olduğunu ortaya koydu. Bu sonuçlara göre hemşirelerin yenilikçilik düzeyinin düşük olduğu görülmektedir. Araştırma sonuçları hemşirelerin bireysel yenilikçilik düzeyinin arttırılmasına yönelik gereksinimi ortaya koymuştur.
Keywords: İşletme; Hemşirelik