Krakow'un Seçilmiş Bölgelerinde Toprak Organik Karbon Stokları - Chowdhury, Swagata (Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Karasal sistemlerdeki en büyük organik karbon kaynağı, karbon döngüsü için de çok önemli olan toprakta bulunur. Kentleşmenin küresel nüfus üzerinde önemli bir etkisi vardır, ancak toprak karbonunun dağılımı ve depolanması üzerindeki etkileri biraz belirsizdir. Bu çalışmanın temel amacı, incelenen topraktaki karbon içeriğini etkileyen faktörleri belirleyerek Krakow'un merkezi bölgelerindeki toprak organik karbon içeriğini ve stoklarını tahmin etmektir. Çalışma Krakow'un orta kesiminde gerçekleştirildi. Toprak örnekleri 0-20 cm derinlikten toplanmıştır. Toprak karbon içeriği 13.67 g ∙ kg-1 ila 41.48 g ∙ kg-1 arasındaydı ve en yüksek içerik çalışma alanının orta kısmında rapor edildi. Ortalama toprak karbon stoğu 6.78 kg ∙ m-2 olarak bildirilmiş ve bu sonuç diğer illere göre yüksek çıkmıştır. Karbon sekestrasyonu için çalışılan toprağın yüksek bir potansiyeli olduğunu göstermektedir.

The largest source of organic carbon in terrestrial systems is found in soil, which is also crucial to the carbon cycle. Urbanization has a significant impact on the global population, but its impacts on the distribution and storage of soil carbon are a little unclear. The main purpose of this study was to estimate the soil organic carbon content and stocks in central areas of Krakow by determining the factors that affect the carbon content in the studied soil. The study was carried out in central part of Krakow. Soil samples were collected at 0-20 cm depth. The content of soil carbon was from 13.67 g ∙ kg-1 to 41.48 g ∙ kg-1 and the highest content was reported in the central part of study area. The average of soil carbon stock was reported 6.78 kg ∙ m-2 and this result was high compared to other cities. It suggests a high potential of studied soil for carbon sequestration.
Soil Organic Carbon Stocks in Selected Areas of Krakow
Krakow'un seçilmiş bölgelerinde toprak organik karbon stokları
Tam Metin / Tez
Keywords: Ziraat; Agriculture; Kentleşme; Urbanization; Organik Karbon; Organic Carbon; Yoğunluk; Density