Mikro-Koaksiyel Katarakt Ameliyatı Sonrası Santral Kornea Kalınlığının Ultrasonik Pakimetri İle Değerlendirilmesi - Özyol, Erhan; Özyol, Pelin Şükran; Can, Ertuğrul; Duman, Rahmi; Duman, Reşat (My University, 2013)
Amaç: Katarakt cerrahisi öncesi farklı kornea kalınlığı olan hastalarda ameliyat sonrası değişimleri tespit etmek. Gereç ve yöntem: Senil katarakt tanısıyla komplikasyonsuz katarakt cerrahisi geçiren 70 hastanın 90 gözü prospektif olarak çalışma kapsamına alındı. Santral kornea kalınlığı (SKK) ultrasonik pakimetri ölçüldü. Hastalar ameliyat öncesi SKK’ya göre 4 grupta değerlendirildi (450-500µm, grup-1; 501-550µm, grup-2; 551-600µm, grup-3; 601-650µm, grup-4). SKK ameliyat öncesi ve sonrası 1., 2., 4. ve 8. haftalarda ölçüldü. İstatiksel analiz için ‘ki-kare testi’ ve ‘tek yönlü varyans analizi’ kullanıldı. Bulgular: Birinci haftada santral kornea kalınlığındaki artış grup 1’de en yüksek olup 71.3 µm olarak tespit edildi. Grup 2’deki artış 43.4, grup 3’de 35.1, grup 4’de 16.6 µm idi. Tüm gruplarda 1. haftada SKK’da artış anlamlı idi ( P 0.05). Grup-1’deki artış grup-3 ve grup-4’teki artıştan anlamlı olarak daha yüksekti (grup-1 ve grup-3; P 0.025, grup-1 ve grup-4; P 0.01). Grup-2’deki artış ise grup-4’teki artıştan anlamlı olarak yüksek bulundu (P 0.032). İkinci haftadan itibaren SKK’da düşüş görüldü. SKK’da ameliyat öncesi değerlere dönüş grup-1’de 8. haftada grup-2 ve grup-3’de 4. haftada, grup-4’te ise 2. haftada tespit edildi. Sonuç: İnce kornealarda katarakt ameliyat sonrası santral kornea kalınlığındaki artış daha belirgin olup stabilizasyon daha geç gerçekleşmektedir.

Purpose: To evaluate the change in central corneal thickness (CCT) in patients with different values before cataract surgery Materials and methods: 90 eyes of 70 patients, underwent uneventful cataract surgery because of senil cataract were included in this prospective study. The CCT was measured by ultrasound pacimetry. Patients were evaluated in 4 groups according to preoperative CCT values (450-500µm, grup-1; 501-550µm, grup-2; 551-600µm, grup-3; 601-650µm, grup-4). The CCT was measured preoperatively and 1th, 2th, 4th, and 8th weeks postoperatively. The ‘Chi-square test‘ and ‘one-way analysis of variance test‘ were used for statistical analysis. Results: The increase in central corneal thickness was highest in group 1, detected as 71.3 µm. The increase in group 2 was 43.4, 35.1 in group 3, and 16.6 µm in group 4. The increase in CCT was significant in all groups at week-1 ( P< 0.05). The increase in group-1 was statistically significant than group-3 and group-4 (group-1 ve group-3; P 0.025, group-1 ve group-4; P< 0.01). The increase in group-2 was also statistically significant than group-4 (P 0.032). The CCT was decreased after the 2th week. The recovery of CCT to preoperative values was determined at 8th week in group-1, 4th week in group-2 and group-3, 2th week in group-4. Conclusion: In thin corneas, the increase in central corneal thickness is more prominent and stabilization occurs in a longer time after cataract surgery.
The evaluation of the central corneal thickness with ultrasound pacimetry after micro-coaxial cataract surgery
Keywords: Göz Hastalıkları