Kur'ân Tilâvetinde Okuyucu Hataları (Zelletü'l-Kârî) - Kaplan, Salih Zeki (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2015)
Kırâat ilminde önemli bir yer tutan bu konu, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında çalışmamızın önemi, amacı, kapsamı ve metodu hakkında izahat yapılmıştır. Birinci bölümde, Kur'ân tilâvetinin çekirdeğini oluşturan ve kırâat ilminin olmazsa olmazlarından olan harfler üzerinde detaylı bilgi verilmiştir. Her bir harfin kendisine ait ve o harfi diğer harflerden ayıran çıkış yerleri aktarılmaya çalışılmıştır. Aynı mahrece sahip harflerin birbirinden ayırt edilmelerini sağlayan sıfatlar konusu üzerinde durulmuştur. Yine bu bölümde, Kur'ân tilâvetinde yaygın olarak hatalı okunan harfler ve yapılan yanlışlara yer verilmiştir. Harfler telaffuz edilirken uygulamada görülen farklılıklara ve yapılan hatalara dikkat çekilmiştir. Sıkça hatalı okunan harflerin mahreç yerleri ve hangi sıfatlara sahip oldukları hakkında detaylı bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Kur'ân tilâvetinde kırâat hataları başlığı altında; okuyuş hataları (lahn), çeşitleri ve tarihsel süreci hakkında bilgi verildikten sonra, başlıca yapılan hatalar ayrıntılı olarak örneklerle izah edilmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise, Kur'ân tilâvetinde yapılan okuyucu hataları (zelletü'l-kârî) ve namazın sıhhatine etkisi konusu ele alınmıştır. Namazda yapılan hataların mezheplere göre hükmü açıklanmıştır. Ayrıca yapılan bu okuyuş hataları, namazın sıhhatine engel olan ve namazın sıhhatine engel olmayan hatalar olmak üzere iki kısımda incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise, çalışmada anlatılmak istenilen konu değerlendirilmiştir. Anahtar Sözcükler: Kur'ân, harf, mahreç, sıfat, lahn, zelletü'l-kârî.

This topic which takes an important place in lore of recitation, is comprised of introduction and three sections. The introduction section explains about importance of our work, its content and method used. At the section 1, detailed information about letters which generates the core of chanting Qur'an and one of the indispensables of recitation lore, is given. Each letter's specific places of articulation which makes differ from other letters, are tried to be related. Dwelled on the issue about the attributes that provides to pick out the letters which has the same makhaarij. Also at this section, commonly bad reading letters and made mistakes while reading Qur'an are mentioned. This section pointed out the faults and differences while pronouncing letters. Given chapter and verse about the commonly bad read letters' makhaarijs and which attirbutes they have. Section 2 made detailed explanation about reading mistakes (lahn) while reciting Qur'an, its varieties and historical process with examples under the topic 'recitation mistakes'. At the section 3 of our work handled the subject making mistake while performing salaat (zelletü'l-kârî). Reciting faults while performing salaat are mentioned in two parts as the one which prevents and doesn't prevent validity of salaat. At the end of this section, provisions of mistakes while performing salaat according to islamic sects are explained. The conclusion section summed up the main point of this work. Key Vocabulary: Qur'an, letter, makhaarij, attribute, lahn, zelletü'l-kârî.
Reciter Faults While Reading Qur'an (Zelletü'l-Kârî)
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2015
Libra Kayıt No: 88554
Keywords: Din; Eğitim ve Öğretim; Din Eğitimi; Kur'an-ı Kerim; Kıraat; Okuma; Okuma Hataları; Tilavet; Religion; İslamiyet; Education and Training; İslamiyet; Religious Education; Koran; Reading; Reading; Reading Mistakes; Tilavet; Islam; Islam; TEZ YÜK LİS K17k 2015