Bazı Hibrit Kestane Genotip ve Çeşitlerinin Aşı Performanslarının Belirlenmesi - Akyüz, Burak; Serdar, Ümıt (My University, 2022)
Bu çalışma, yeni tescil edilen bazı hibrit kestane çeşitlerinin ve genotipinin aşı uyuşma durumunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma 2012-2018 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde yürütülmüştür. Çalışmada 'Marigoule', Akyüz', 'Ali Nihat' ve 'Macit 55' çeşitleri kalem ve anaç olarak, A41 genotipi ise sadece anaç olarak denenmiştir. 2014 yılında generatif anaçlarda, 2015 yılında da ana bitkilerde yongalı göz aşısı kullanılarak aşılamalar yapılmıştır. Aşı başarısı (%), aşılamadan 30 gün sonra ve yaşama oranı (%) vejetasyon sonunda belirlenmiştir. Ayrıca vejetasyon sonunda dijital kumpas yardımı ile anaç, aşı bölgesi ve kalem çapı ölçülmüştür. Çalışma sonucunda ‘Ali Nihat’ ve A41 generatif anaçlarıyla oluşturulan kombinasyonlarda aşı başarısı ve yaşama oranı düşük bulunmuştur. Bitkiler arasında aşı başarısı ve yaşama oranı açısından en iyi generatif anaç ‘Macit 55’ çeşidi olmuştur. \"Macit 55\" anacının hem kendisi ('Macit 55'), \"Akyüz\" hem de \"Ali Nihat\" çeşitleri ile aşı uyumunun iyi olduğu görülmüştür. 'Marigoule' çeşidi genellikle çalışmada denenen karmaşık melezlerle ciddi aşı uyuşmazlığı göstermiştir. Ana bitkilere yapılan aşılarda Ali Nihat anacının kendisi (‘Ali Nihat’), ‘Akyüz’ ve ‘Macit 55’ çeşitleri için uyumlu bir anaç olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Ziraat Mühendisliği; Bitki Bilimleri