Deneysel Sistemik Kandidiyazis Modelinde; Serum Candida Albicans Mannan Antijeni ve Blastoconidia Antikorlarının Araştırılması - Özdemir, Şahin (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakultesi, 1997)
ÖZET Son yıllarda kandida infeksiyonlanna olan klinik ve bilimsel ilginin arttığı görülmektedir. İmmünosupresif tedavi gören transplant hastalan ve kanserli hastalarla, AİDS, nötropenik hastalar, geniş spektrumlu antibiyotik verilen, kalıcı venöz kateteri olan, hiperalimentasyon uygulanan, geniş yanığı olan ve uzun süre hastanede yatan hastalarda kandida infeksiyonlarının görülme sıklığının artmış olması kandida infeksiyonlanna olan ilginin artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle infeksiyonlann erken tanısı için geliştirilmiş yöntemlere olan gereksinim artmıştır (2-4,6-8). Çalışmada deneysel sistemik kandidiyazis oluşturduğumuz 56 ratta ve SF verdiğimiz 20 ratta l.ci, 7.ci ve 21. ci günlerde kan kültürü, organ kültürü, serumda blastoconidialara karşı antikor ve mannan araştmlmıştır. Sistemik kandidiyazis modelinde l.ci, 7.ci ve 2 l.ci günlerde yapılan kan kültürlerinde, l.ci günde %10.7, 7.ci günde %4.5 ve 2 l.ci günde %6.2 üreme saptanmıştır. SF verilen kontrol grubunda ise üreme saptanamamıştır. Kan kültürünün sistemik kandidiyazis tanısında yararlı olmadığı kanısına vanlmıştır. Deney sırasmda 2- 1 l.ci günler arasında radardan 22 (%39.3) tanesi infeksiyondan ölmüştür. En çok ölüm %45.5 ile 4'ncü günde görülmüştür. Bu sonuçlar, LD 50' de C. albicans ile sistemik infeksiyon oluşturabildiğimizi ve LD 50' yi saptarken bulduğumuz bulgulan desteklemektedir. Sistemik kandidiyazis modelinde 21 gün yaşayanlarda l.ci, 7.ci ve 2 l.ci günlerde yapılan organ kültüründe 7.ci günde üreme saptanamıştır. Bu durum muhtemelen kültür sayısının azlığından kaynaklanmaktadır, l.ci ve 2 l.ci günler arasında anlamlı fark bulunamadı. En çok üreme %63.1 ile böbrek ve karaciğerde saptanmıştır. İnfeksiyondan ölen 22 ratın organ kültürlerinin tümünde üreme saptanmıştır. SF verilen kontrol grubunda 7.ci günde kültür alınamazken, l.ci günde %0 ve 2 l.ci günde %18.1 üreme saptanmış ve organ kültürünün sistemik infeksiyon göstergesi olabileceği ve tamda kullanılabileciği kanısına vanlmıştır. Blastoconidialara karşı İFA yöntemiyle antikor araştmlmıştır. Sistemik kandidiyazis modelinde l.ci günde %18.9, 7.ci günde %36.4 ve 21. ci günde %35.7 antikor pozitifliği bulunmuştur. SF verilen kontrol grubunda %16.6 oranında pozitiflik bulunmuştur. Serumda antikor litresinin 7.ci günden sonra 46yükselmeye başladığı ve normal florada kandidanm olması nedeniyle sistemik infeksiyon tanısında kullanımının yerinde olmayacağı kanısına vardık. Mannan antijeni CIE yöntemiyle araştırılmıştır. Hem sistemik kandidiyazis modelinde nemde SF verilen kontrol grubunda mannan antijeni tesbit edilememiştir. Litaratürdeki çelişkili bilgiler ve bizim bulgularımız mannan arama yöntemlerinin modifîye edilmesi sonucuna varmamıza neden olmuştur. 47

SUMMARY Recently, it has received great attention to the clinical and scientific bases of Candida infections. A high tendency for Candida infections in patients which have aggresive irnmunosupresive therapy in transplant and cancer patients, AIDS, leukemia, broad spectrum antibiotics, catheteria, thermal injury, etc. has been an essential reason for this. Therefore, rapid diagnostic methods have been necessiated for the diagnosis of Candida infections. At present study, 56 rats which experimental systemic Candidiasis had developed saline solutions at 1., 7. and 21. days in blood, tisue cultures and antibodies against blastoconidias. In systemic Candidiasis model, in the blood cultures performed at 1., 7. and 21. days, colonization was observed %10.7 at 1. day, %4.5 at 7. day and %6.2 at 21. day. In controls which had recieved saline solution, there were no colonization observed. It is assumed that blood culture is not an utilizabl method for diagnosis of systemic Candidiasis. During experiment, 22 (%39.3) rats died due to infection at day 2-11. Most of these results support that we can produce systemic infection with C. albicans at LD 50 'and, they also support the findings that we had obtained while examining LD50. In the systemic Candidiasis model in which rats survived for 21 day, of the tisue cultures performed at day 1., 7., 21. only at 7 there were no colonization. This was probably due to inadequate number of cultures. There was no significant difference between day 1 and day 21. Most of the colonizations were observed in kidney and liver with %63.1. For all the tissue cultures taken from 22 rats died from infection, there were colonization of C. albicans. In controls which saline solution were injected, no culture performed at day 7, and a colonization of %0 at day 1 and %18.1 at day 21. Consequently, it was suggested that tissue culture might be utilized for the diagnosis of systemic infection. Antibodies were examined against blastoconidias via IFA method. In systemic Candidiasis model, antibody was positive at day 1 (%18.9), at day 7 (%36.4) and at day 21 (%35.7). It was concluded that it would not be an adequate method to utilize antibody levels in serum for the diagnosis of systemic infections 48since, it was found htat the antibody levels were begun to increase at day 7 and there were C. albicans in flora. Mannan antigen was studied by CIE method. There were no mannan antigenes both in systemic Candidiasis model and control group which was received saline solution. Disagrements in literature and our findins have indicated that the methods detecting mannan have to be modified. 49
Tez (tıpta uzmanlık) –Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 1997
Libra Kayıt No: 31907
Keywords: Mikrobiyoloji; Antikorlar; Candida Albicans; Kandidiyaz; Microbiology; Mannanlar; Antibodies; Candida Albicans; Candidiasis; Mannans; TEZ TIP Ö99d