Demokrat Parti’nin Ordu İlinde Kuruluşu ve 1950 Seçimlerine Giden Süreç - Dereköylü, Arzu (My University, 2020)
Türkiye, II. Dünya Savaşına girmemesine rağmen savaştan her türlü etkilenmiş vesavaş sonrasında oluşan yeni dünya düzenine ayak uydurmaya çalışmıştır. Türkiye savaşınortaya çıkardığı iç ve dış dinamiklerin etkisiyle çok partili hayata geçme kararı almıştır.Demokrat Parti de bu yeni dünya düzeninin bir ürünü olarak CHP içinden bir grup muhaliftarafından 7 Ocak 1946 tarihinde kurulmuştur. Ülke genelinde teşkilatlanma çalışmalarınabaşlayan Demokrat Parti, kurulduktan 6 ay sonra da Ordu’da şubesini açmıştır. DemokratParti, kurulduktan kısa bir zaman sonra yapılan 1946 genel seçimlerinde Ordu’da başarılıolamamıştır. 1950’de yapılan genel seçimlerde ise Cumhuriyet Halk Partisini yenerek,iktidarı ele almıştır. Böylece Demokrat Parti, 27 yıllık tek parti dönemine son vermiş, çokpartili hayata geçilmiştir. Fakat Ordu yerelinde ülke geneline tezat bir durum ortaya çıkmış,Demokrat Parti burada önemli bir başarı elde edememiştir. Bu çalışmada Demokrat PartininOrdu’da Kuruluşu ve 1950 seçimlerine giden süreç incelenmiştir. Araştırma yapılırkenCumhurbaşkanlığı Devlet Arşivinde bulunan belgelerden, yerel gazeteden, meclis arşivi vebasılı diğer kaynaklardan yararlanılmıştır.
Keywords: Tarih