9-14 Yaş Grubu Badmintoncuların Çeviklik, Reaksiyon Zamanı ve Dengelerinin İncelenmesi - Ergin, Rıdvan (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016)
Amaç: Bu çalışmada 9-14 yaş grubu badmintoncuların çeviklik, reaksiyon zamanı ve dengelerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Samsun ilinde 9-14 yaş grubu aktif spor yapan 19 erkek (spor yaşı 3,42±1,64 yıl) ve 12 kız (3,00±1,28 yıl) Balkan Şampiyonası, Türkiye Şampiyonası, Okullar Arası Türkiye Şampiyonası ve İl Şampiyonlarında dereceli sporcular gönüllü olarak katılmışlardır. Sporcuların denge ölçümlerini belirlemek için dinamik ve statik denge testi, çevikliklerini belirlemek için ''T'' çeviklik testi, reaksiyon zamanını belirlemek için basit görsel ve işitsel reaksiyon zamanı testi uygulanmıştır. Verilerin tanımlayıcı istatistikleri medyan, minimum ve maksimum ve çeyrek değerler genişliği (IQR) ile belirtilmiş, korelâsyon analizi spearman korelâsyon yöntemi ile hesaplanmıştır (p<0,05). Bulgular: Kız sporcuların çift ayak gözler açık yapılan ölçümlerde çeviklik ile kullanılan çevre (perimeter) arasında yüksek düzeyde pozitif yönde (r= 0,727); erkek sporcuların dominant bacak gözler açık yapılan ölçümlerde görsel reaksiyon zamanı ile kullanılan çevre (perimeter) arasında yüksek düzeyde pozitif yönde (r= 0,725) anlamlı bir ilişkiye rastlanılmıştır (p<0,01). Erkek sporcularda dominant bacak romberg perimeter ratio (RPR) değeri ile çeviklik (r= -0,60) yine RPR ile görsel reaksiyon zamanı (r= -0,62) arasında orta düzeyde negatif yönde anlamlı bir ilişkiye rastlanılmıştır (p<0,01). Sonuç: Sonuç olarak kızlarda çevikliğin, erkeklerde görsel reaksiyon zamanının statik denge ile yüksek düzeyde ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Yine erkeklerde çevikliğin RPR ile; görsel reaksiyon zamanının RPR ile ilişkili olduğu görülmüştür.

Aim: The aim of this study is to investigate the balance, agility and reaction time of badminton players aged between 9-14. Material and Method: In Samsun, 19 male (sport age 3.42±1.64 years) and 12 female (3.00±1.28 years) athletes participated as volunteers who are in 9-14 ages range, active, elite and active for 3 years in average. All athletes have achieved some degrees in Balkan Championships, Turkey Championships, Turkey inter-schools Championships and local city championships. In the statistical analysis of the data, the average, standard deviation, minimum and maximum descriptive statistics were applied. In order to obtain the balance of athletes; static and dynamic balance test; for agility 'T' agility test; for reaction time, visual and audiovisual tests were applied. Descriptive statistics of this data is stated in terms of the median, minimum, maximum and interquartile range (IQR). The correlation analysis is calculated by the Spearman correlation method (p<0.05). Findings: A significant positive correlation was found between agility and perimeter (mm) used by female athletes (r= 0.727). For male athletes, a positive significant correlation between the visual reaction and the perimeter (mm) used (r= 0.725) was seen through the measures done whikle legs and eyes are open. For male athletes, a medium range significant negative relation (p<0.01) was seen between the dominant leg romberg perimeter ratio (RPR) value and agility (r= -0.60) and between RPR and visual reaction time (r= -0.62). Conclusion: As a conclusion, it is determined that agility among females and visual reaction time among males have a high level relation with static balance. Also, it was seen that agility is related with RPR and also visual reaction time is related with RPR among males.
Evaluation of Agility, Reaction Time and Balances Among Badminton Players Aged Between 9-14 Years
Dokuz-on dört yaş grubu badmintoncuların çeviklik, reaksiyon zamanı ve dengelerinin incelenmesi
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2016
Libra Kayıt No: 90984
Keywords: Spor; Badminton; Denge; Hız; Reaksiyon Zamanı; Spor; Sports; Sporcular; Badminton; Equilibrium; Speed; Reaction Time; Sports; Sportsmen; TEZ YÜK LİS E68d 2016