Fasulye (Phaseolus vulgaris L.)'de Uygulanan Farklı Dozlardaki Değişik Azot Kaynaklarının Verim, Verim Unsurları ve Yapraktaki Klorofil Miktarına Etkisi Üzerine Bir Araştırma - Odabaş, M. Serhat; Gülümser, Ali (My University, 2001)
Bu çalışma ile fasulyede (Eskişehir-855) uygulanan farklı azot kaynaklı gübrelerin verim ve verim unsurları yanında yapraktaki klorofil miktarı üzerine etkileri araştırılmıştır. Deneme Bafra Tarım Üçe Müdürlüğüne ait deneme istasyonunda 1995 ve 1996 yıllarında yürütülmüştür. Denemede amonyum sülfat ve kalsiyum amonyum nitrat gübreleri kullanılmıştır. Bu gübrelerin 6 farklı dozu uygulanmıştır. Uygulanan gübre çeşitlerinin verim ve verim öğelerine etkisi önemsiz bulunurken gübre dozlarının (O, 3, 6, 9, 12 ve 15 kg/da saf N) etkileri önemli bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre gübre dozları bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide bakla sayısı, bakla bpyu, baklada tane sayısı, bin-tane ağırlığı, yaprak sayısı, kabuk oranı, ham protein oranı, tanelenme oranı, su alma oranı, hasat indeksi, verim, klorofıl-a ve klorofil-b miktarlarına etki etmiştir.

A research on the productivity of different nitrogen sources fertilizers that applied on beans, their yield factors and on the effect of chlorophyll amount .in the leaf. In this study, the productivity of nitrogen sources fertilizers that are applied to beans, their yield factors and besides their effect on chlorophyll amount in leaf had been researched. The experiment was held in the administrative district of Samsun, Bafra in 1995 and 1996. Ammonium sulphate fertilizers and calcium ammonium nitrate fertilizers were used in the experiment. Six different doses of these fertilizers were used. No difference was found between the fertilizers that had been applied but difference was found among doses. According to the results, different doses that were applied had a positive effect ön plant length, first pod height, number of pod/plant, pod height, number of seed/pod, 1000-seed weight, number öf leaf, leaf area, rate of seed code, crude protein content, harvest index, yield, and in the amount of chlorophyll-a and chlorophyll-b.
An investigation on the effects of yield, yield components and chlorophyll amounts of the leaves of different nitrogen sources in bean
Keywords: Ziraat Mühendisliği