Konjoint Analizi ile Cep Telefonu Tercihlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Uygulama - Aktaş, Zeynep (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Günümüz modern pazarlama yaklaşımının temelinde, firmaların pazarın talep ve ihtiyaçlarını belirleyip bu doğrultuda tüketicileri tatmin ederek kâr sağlaması yatmaktadır. Modern pazarlama gereği, üreticiler ürün veya hizmet odaklı düşünmek yerine, müşteri odaklı düşünerek, müşterilerin ihtiyaç ve beklentilerini tespit etmek zorunda kalmışlardır. Konjoint analizi; birçok özelliği bulunan hizmetin ya da ürünün müşteri tercihlerini nasıl etkilediğinin belirlenmesine imkan vermektedir. Oluşturulan seçim kartları ile müşteriler, kendilerine en uygun tercihi birçok alternatif arasından seçebilmektedirler. Böylelikle müşterilerin karar verme aşamasını kolaylaştırdığı için de sıklıkla tercih edilmektedir. Pazarlama araştırmalarında oldukça sık kullanılan çok değişkenli istatistiksel yöntemler arasında yer alan konjoint analizi bu nedenle çalışmada tercih edilmiştir. Çalışmada; pazar araştırmalarında müşteri memnuniyetini öne alan konjoint analizi detaylıca incelenmiş ve uygulama bölümünde ise özellikle gençlerin cep telefonu tercihlerini etkileyen fiyat, marka bilinirliği, ram, kamera , hafıza, … vb. gibi özellikler dikkate alınarak ortogonal düzen yardımıyla 22 seçim kartı oluşturulmuş ve bu kartlar anket formunda 250 kişiye sunulmuştur. Verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Anket ile elde edilen verilerin analiz sonuçlarına göre hangi özelliklere sahip telefonların daha çok tercih edildiği, fiyat aralıklarının nasıl olması gerektiği üzerine tavsiyeler sunulmuştur.

On the basis of today's modern marketing approach, firms determine the demand and needs of the market and they are aiming for profit by satisfying consumers in this direction. As a requirement of modern marketing, producer must determine to customer needs and expectations thinking of customer-oriented rather than thinking service-oriented. Conjoint analysis; allowing you to determine how the service or product affects customer preferences. With the created selection cards, customers can choose from among many alternative choices that are most suitable for them. Therefore this is often preferred as it facilitates the customer's decision making process. Conjoint analysis, which is one of the most widely used statistical methods that are used frequently in marketing researches, has been preferred in the study. In this study; Conjoint analysis, which emphasizes customer satisfaction in market researches, has been examined in detail and in the application chapter, 22 selection cards were created with the aid of orthogonal layout, taking into consideration the characteristics such as price, brand, ram, camera, memory, etc. that affect mobile phone preferences of especially young people and these cards were presented on the questionnaire to 250 people. SPSS Programme has been used in the data analysis. According to the results of analysis of the data obtained by the questionnaire, some recommendations were given about which features are preferred and how price ranges should be.
An Application on Selection of Mobile Phone Preferences Using Conjoint Analysis
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2018
Libra Kayıt No: 120062
Keywords: Statistics; İstatistik; TEZ YÜK LİS A313k 2018