Seçilmiş Üstün Oryantal Tütün Hatlarının Bazı Morfolojik ve Fenolojik Özelliklerinin Belirlenmesi - Kurt, Dursun; Yılmaz, Güngör (My University, 2020)
Bu çalışma ile Basma tipi tütün hatlarının fenolojik ve morfolojik olarak tanımlanması, tütün ıslahıkonusunda yapılacak çalışmalara materyal hakkında bilgi verilmesi hedeflenmiştir. Tarla denemeleriOrta Karadeniz Bölgesi’nde tütün üretiminin en fazla olduğu Bafra, Erbaa ve Gümüşhacıköy’de 4 farklıarazide yürütülmüştür. Morfolojik bakımdan yaprak tipi, yaşmak eni, aya şekli, yaprak ucu şekli, ayakabarcıklığı, yaprakta ondülelik ile alt yüzey orta damar rengi ve fenolojik bakımdan çiçeklenmezamanı, taç yaprak rengi ile çiçek kümesi şekli parametreleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre;yaprak tipi bakımından genotiplerin tamamı yaşmaklı, yaşmak eni bakımından %84’ü orta-genişyaşmak enine sahip, aya şekli bakımından %92’si dar yada geniş eliptik, %92’si orta sivri yada sivriyaprak ucuna sahiptir. Çiçeklenme zamanı bakımından genotiplerin %32’si geçci karakterli, %72’sinintaç yaprak rengi açık pembe ve tamamının çiçek kümesi şekli küreseldir.
Keywords: Bahçe Bitkileri; Tarımsal Ekonomi ve Politika; Bitki Bilimleri