Periton Geçirgenliğini Ölçmede Periton Eşitleme Testi ve Diyaliz Yeterliliği ve Taşıma Testi Arasındaki Korelasyon - Kefeli, Gül (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakultesi, 2004)
ÖZET Periton diyalizi son dönem böbrek yetmezliği olan hastalar için alternatif tedavi metodlanndan biridir. Diyaliz hastalarının takibinde diyaliz yeterliliği önemlidir. Çünkü diyaliz yetersizliği hasta morbidite ve mortalitesinde artışa yol açar. Periton eşitleme testi (PET) hastaların periton transport tiplerini belirlemek için en yaygın kullanılan testtir, fakat bu testin bazı sınırlamaları vardır. Periton eşitleme testinde hemşire ve hasta için zaman kaybı olur. Diyaliz yeterliliği ve taşıma testi (DATT) periton transport tipini belirlemek için kullanılan diğer bir testtir. Bizim çalışmamızın amacı DATT ve PET arasındaki korelasyonu değerlendirmek ve DATT'm uygulanabilirliğini belirlemektir. Çalışmaya 27 hasta alındı. Hastalara birbirini takip eden günlerde PET ve DATT uygulandı. Renal replasman tedavisindeki değişiklik nedeniyle 1 yıl sonra 19 hastaya testler tekrarlanabildi. Bizim verilerimize göre başlangıçta ve 1 yıl sonra yapılan PET ve DATT sonuçları birbirleri ile koreledir (başlangıçta: r2 = 0.85, p < 0.001; 1 yıl sonra: r2 = 0.46, p = 0.001). İlk yapılan testlerle bir yıl sonra tekrarlanan testlerde benzer sonuçlar almdı (DATT için r2 = 0.62, p < 0.001; PET için r2 = 0.76, p < 0.001). Bizim verilerimiz PET ve DATT arasında korelasyon olduğunu göstermiştir. DATT kolay, pahalı olmayan ve güvenilir bir testtir. Bu nedenle DATT PET'e iyi bir alternatif olabilir. Anahtar sözcükler: Periton diyalizi, diyaliz yeterliliği, PET, DATT. iv

ABSTRACT Peritoneal dialysis is one of the alternative treatment methods for patients with end stage renal disease. Dialysis adequacy is important in the follow up dialysis patient. Dialysis in adequacy leads to higher patient morbidity and mortality. Peritoneal equilibration test (PET) is the most widely used test to determine peritoneal transport type of the patients, but it has some limitations. Peritoneal equilibration test is time consuming for nurses and patients. Dialysis adequacy and transport test (DATT) is another method to determine peritoneal transport type. The aims of this study are to evaluate the correlation between the DATT and the PET and reproducibility of DATT. 27 patients were included. Each patient underwent DATT and PET on consecutive days. The tests could be repeated in 19 patients one year later because of various reasons in renal replacement therapy. Our data shows the correlation between PET and DATT at the begining (r2 = 0.85, p < 0.001) and at 1 year (r2 = 0.46, p = 0.001). The repeat of both tests one year later showed similar to baseline values (r2 = 0.62, p < 0.001 for DATT and r2 = 0.76, p < 0.001 for PET). Our data demonstrates the correlation between PET and DATT. Since DATT is easy, inexpensive and reliable test, it can be a good alternative to PET. Key words: Peritoneal dialysis, dialysis adequacy, PET, DATT
To Evaluate the Correlation Between the Dialysis Adequacy and Transport Test (DATT) and Peritoneal Equilibration Test and Reproducibility of DATT
Tez (tıpta uzmanlık) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2004
Libra Kayıt No: 23991
Keywords: Nephrology; Nefroloji; TEZ TIP K28p 2004