Rize İlindeki Atıksu Derin Deniz Deşarjlarının Performanslarının İncelenmesi ve Alternatif Öneriler - Köksal, Özge (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016)
Derin deniz deşarjı sistemleri kıyısal alanda en sık kullanılan atıksu bertaraf yöntemidir. Bu çalışmanın amacı Rize ilinde bulunan mevcut atıksu toplama ve ön arıtım sonrası derin deniz deşarjılarının performanslarının araştırılmasıdır. Rize-İslampaşa ve Rize-Fındıklı ilçelerinde olmak üzere iki adet derin deniz deşarjı sistemi incelenmiştir. Genel olarak sistemler incelendiğinde özellikle ızgaralarda problem olduğu, artan yağış durumlarında hattın yükü kaldıramadığı ve atıksuyun hiçbir işlem uygulanmadan by-pass yapıldığı gözlenmiştir. Özellikle pompa hasarlarının çok olduğu, sistemlerde kullanılan kelebek vanaların uygunsuz olduğu yerine bıçaklı ya da iğne uçlu vanaların kullanılmasının daha uygun olduğu gibi bazı işletme problemleri görülmektedir. Hatların pek çoğunda şamandıraların kopmuş olduğu yerinde bulunmadığı, detaylı incelenen bazı hatlarda difüzör bacalarının kırık olduğu da tespit edilmiştir. DDD uygulamalarının deniz ekosistemine verdiği olumsuz etkilerinin analiz edilebilmesi amacıyla tüm DDD uygulamalarının izlenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda, mevcut izleme prosedürlerinin gözden geçirilmesi, daha etkin ve ülkemiz şartlarında uygulanabilir bir izleme yöntemi önerilmiştir. SKKY Tablo 4 ve Tablo 23'e göre alıcı ortamda izlenecek parametrelerden özellikle ağır metal başlığı altında olanlar için öncelikle difüzör etrafındaki 10 m alan içerisinden alınması, yılın aynı döneminde alınması ve öncelikle karşılaştırma yapabilmek için bu alanda ulusal referans değerlerimizin geliştirilmesi gerekliliği belirtilmiştir. Tesislerin debilerine bağlı olarak yılda iki ya da bir kez izlenmeleri, bu izlemelerde zehirlilik ve radyoaktivite değerlerinin mevcut tesisin durumuna göre istenmesi tüm DDD sistemlerinden istenmesinin kaynak kaybı olacağı sonucuna varılmıştır.

Wastewater discharges to marine environment by marine outfall systems are the most commonly used method of wastewater disposal in coastal regions. The aim of this study is investigate, the existing wastewater collection system and performance of pre-treatment after deep sea outfall in Rize. Rize-İslampaşa and Rize-Fındıklı deep sea outfall system, including two districts were examined. All in the systems examined that especially problem has been observed in the grid. Is more rainfall in the system can not handle the case load and waste water has been observed that no operation is performed before the implementation of the by-pass. Is more rainfall in the system can not handle the case load so it was observed to be bypassed without applying any process waste water. In system where a lot of pump damage, used butterfly valves inappropriate. There are some problems, instead of butterfly valves when using the knife or needle tip valve. There is a line of site is broken in many of the floats, the diffuser has also been found in a detailed study of some lines is broken chimney. DDD applications in order to analyze the negative effects of marine ecosystems should be given to monitoring of all DDD applications. In this context, the revision of existing monitoring procedures and an applied monitoring method is proposed for Turkey. According to the table 4 and 23 in the WPCR , for observing parameters which are especially under the group of heavy metals on the receiving area, it is important to note that firstly, samples must be taken sampled at the same time of the year , secondly, to evaluate the parametres national reference points of this area must be developed. Depending on the output of the plant is monitored once a year or two. This toxicity and radioactivity monitoring in the desired value according to the condition of the existing facilities. However all of the DDD system has concluded that the loss of the desired source.
Investigation of the Performance of Deep Sea Outfall Sewer and Alternative Solutions in Rize Province
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2016
Libra Kayıt No: 90122
Keywords: Environmental Engineering; Çevre Mühendisliği; TEZ YÜK LİS K81r 2016