Endemik Alyssum dudleyi Adıgüzel & R.D. Reeves Türünün Klonal Çoğaltımı - Tütüncü, Mehmet; Sevindik, Başar; İzgü, Tolga; Çürük, Pembe; Yılmaz, Özer; Mendi, Yeşim Yalçın (My University, 2018)
Alyssum dudleyi Adıgüzel & R.D.Reeves tıbbi aromatik bitki olarak bilinen, Brassicaceae ailesi içerisinde yeralan ülkemize endemik bir tür olup eski zamanlardan beri geleneksel ilaç olarak kullanılmaktadır. Buçalışmada, Alyssum dudleyi Adıgüzel & R.D.Reeves türünün mikroçoğaltımı amacıyla bitki büyümedüzenleyicilerinden BA (0, 0.5, 1 ve 1.5 mg/L) ve GA3’ün (0, 0.5, 1 and 1.5 mg/L) farklı kombinasyonlarınıiçeren MS besi ortamı kullanılmıştır. Elde edilen bitkiciklerin köklendirilmesi amacıyla farklıkonsantrasyonlarda IBA ((Indole-3-butyric acid) 0, 0.5, 1.0, 1.5 ve 2 mg/L)) içeren MS ortamı kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, en yüksek sürgün çoğaltım oranı %42 ile 0.5 mg/L BA 0.2 mg/L GA3 içeren MSortamdan elde edilirken, en iyi köklenme %20 oranla 1 mg/L IBA içeren MS ortamından elde edilmiştir.

Alyssum dudleyi Adıgüzel & R.D.Reeves is known as medicinal and aromatic plant. Alyssum dudleyi Adıgüzel& R. D. Reeves is a plant which is endemic to Turkey in the Brassicaceae family. This species is used in folkmedicine for the ancient time. In this study, Alyssum dudleyi Adıgüzel & R.D.Reeves were micropropagatedusing MS media containing different combination of plant growth regulators; BA (0, 0.5, 1 and 1.5 mg/L) andGA3 (0, 0.5, 1 and 1.5 mg/L) for propagation, IBA(Indole-3-butyric acid) 0, 0.5, 1, 1.5 and 2 mg/l) for rooting.The MS medium supplemented with 0,5 mg/L BA and 0,2 mg/L GA3 (Gibberellic acid) showed highestpercentage of shoot multiplication with 42% and efficient rooting was observed MS medium containing 1 mg/LIBA with 20% response from shoot tip explant.
Clonal Propagation of Endemic Alyssum dudleyi Adıgüzel & R.D. Reeves
Keywords: Tarımsal Ekonomi ve Politika; Ziraat Mühendisliği; Bitki Bilimleri; Ziraat; Toprak Bilimi