Yetişkin Bireylerde Savunma Mekanizmaları İle Yeni Çağ İnanışları Arasındaki İlişkide Anlam Arayışı ve Manevi İyi Oluşun Aracı Rolü - Çelik, Rumeysa (My University, 2025)
Çalışmanın amacı, yetişkin bireylerde savunma mekanizmaları ile yeni çağ inanışları arasındaki ilişkide anlam arayışı ve manevi iyi oluşun aracı rolünü belirlemek ve bu değişkenlerin cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi ve sosyo-ekonomik düzeye göre farklılaşma durumunu tespit etmektir. Çorum ili Osmancık ilçesinde yaşayan 500 (387 kadın, 113 erkek) yetişkin birey örneklem grubunu oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Savunma Biçimleri Testi (SBT-40), Yeni Çağ İnanışları Ölçeği (YÇİÖ), Yaşamda Anlam Ölçeği (YAÖ) ve Spiritüel İyi Oluş Ölçeği (SİOÖ) kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda YÇİÖ puanları ile SBT toplam puanları arasında pozitif yönlü orta düzeyde, matür ve nevrotik savunmalar ile arasında pozitif yönlü düşük düzeyde ve immatür savunmalar ile arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Anlam arayışı ile SBT toplam puanları, matür ve nevrotik savunmalar arasında pozitif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulunurken immatür savunmalar ile arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Anlamın varlığı ile SBT toplam puanları ve immatür savunma arasında negatif yönlü düşük düzeyde, matür savunma ile arasındapozitif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulunurken nevrotik savunmalar ile arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. SBT toplam puanları ile manevi iyi oluş arasında herhangi bir anlamlı ilişki bulunmamış ancak SBT alt boyutları olan matür ve nevrotik savunmalar ile arasında pozitif yönlü düşük düzeyde ve immatür savunmalar ile arasında negatif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. YÇİÖ ile anlam arayışı arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, anlamın varlığı ile arasında negatif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. YÇİÖ ile manevi iyi oluş arasında anlamlı bir ilişki olmadığı bulunmuştur. Manevi iyi oluş ile anlam arayışı arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken anlamın varlığı ile arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. SBT ve YÇİÖ ilişkisinde anlam arayışının ve manevi iyi oluşun aracılık rolünün olmadığı ancak anlamın varlığı değişkeninin kısmi aracılık rolü üstlendiği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma kapsamında ele alınan cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi ve sosyo-ekonomik düzey değişkenlerine yönelik farklılaşmalar tespit edilmiştir.

The aim of the study is to determine the mediating role of search for meaning and spiritual well-being in the relationship between defense mechanisms and new age beliefs in adult individuals and to determine the differentiation of these variables according to gender, age, education level and socio-economic level. The sample group consisted of 500 (387 female, 113 male) adult individuals living in Osmancık district of Çorum province. Within the scope of the study, Personal Information Form, Forms of Defense Test (SHT-40), New Age Beliefs Scale (NBBS), Meaning in Life Scale (MALS) and Spiritual Well-Being Scale (SWBS) were used as data collection tools. As a result of the analyses, it was found that there was a significant positive relationship between NWBS scores and SBT total scores, a low positive relationship between mature and neurotic defenses, and a moderate positive relationship between immature defenses. There was a significant positive low-level relationship between the search for meaning and the total scores of the SBT, mature and neurotic defenses, but no significant relationship was found between the search for meaning and immature defenses. There was a negative low-level significant relationship between the presence of meaning and SBT total scores and immature defenses, and a positive low-level significant relationship between the presence of meaning and mature defenses, but no significant relationship was found between the presence of meaning and neurotic defenses. No significant relationship was found between the total scores of the SBT and spiritual well-being, but a positive low-level significant relationship was found between the SBT sub-dimensions of mature and neurotic defenses and a negative low-level significant relationship was found between immature defenses. While there was no significant relationship between the SWLS and the search for meaning, there was a negative low-level significant relationship between the presence of meaning. It was found that there was no significant relationship between SWLS and spiritual well-being. While there was no significant relationship between spiritual well-being and the search for meaning, there was a moderately significant positive relationship with the presence of meaning. It was concluded that the search for meaning and spiritual well-being did not have a mediating role in the relationship between SBT and SWLS, but the presence of meaning assumed a partial mediating role. Differences were found for the variables of gender, age, education level and socio-economic level.
The Role of Meaning Search and Spiritual Well-being in the Relationship Between Defense Mechanisms and New Age Beliefs in Adult Individuals
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; Psikoloji; Psychology