Karadeniz Kıyı Şeridi Yüzeysel Sularında Organoklorlu Pestisitlerin Analizi / Feryal Öztürk; Danışman A. Nur Onar - Öztürk, Feryal (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999)
Karadeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması amacıyla başlatılan Ulusal GEF Çevre Koruma ve Yönetimi Ulusal Kirlilik İzleme Kara Kesimi Projesi'nin bir bölümünü oluşturan bu çalışmada Karadeniz Bölgesi yüzeysel sularında organoklorlu pestisit düzeylei araştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre yüzey sularının kaliteleri belirlenmiştir. Araştırılan pestisitler a,ß,y,&- BHC, heptaklor, heptaklor epoksit, aldrin, dieldrin, endrin, endrin aldehit, p,p'-DDE, p,p'-DDD, p,p'-DDT,endosülfan I,endosülfan II ve endosülfan sülfattır. İncelenen örneklerde bu pestisitlerden 0.02-0.24 ug/I düzeyinde DDT varlığı saptanmıştır. Pestisitlerin su örneklerinden ekstraksiyonunda katı faz ekstraksiyonu yöntemi kullanılmış ve ekstraksiyon verimi araştırılmıştır. C18 katı faz ekstraksiyon diskleri ve XAD-7 reçinesi kullanılarak organoklorlu pestisitlerin sudan ekstraksiyonu incelenmiş ve ekstraksiyon verimleri karşılaştırlmıştır. C18 katı faz ekstraksiyon diskleri ile %68-96, XAD-7 reçinesi ile % 37-78 arasında değişen ekstraksiyon verimleri gözlenmiştir. Ayrıca modifiye edilen doğal materyallerin organoklorlu pestisitlerin gideriminde kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla organopomza ve organozeolitin organoklorlu pestisitleri adsorblama verimleri incelenmiştir. Bu materyallerin organoklorlu pestisitlerin adsorbsiyonunda etkili oldukları adsorbsiyon verimlerinin organopomza için %70-99 organozeolit için %73-99 arasında değiştiği gözlenmiştir.
Tez (doktora) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 1999
Libra Kayıt No: 36417
Keywords: Pestisitler -- Çevresel Yönler; Su -- Kirlilik -- Karadeniz; Deniz Kirliliği -- Analiz -- Karadeniz Bölgesi; TEZ DOK Ö99k 1999