Anne Babası Boşanmış ve Boşanmamış Ergenlerin Yaşamda Anlam, Öznel İyi Oluş ve Benlik Saygısı Düzeylerinin Karşılaştırılması - Mehel, Feyzanur (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu araştırmanın amacı, boşanmış ve boşanmamış anne babaya sahip ergenlerin, yaşamda anlam seviyeleri, öznel iyi oluş seviyeleri ve benlik saygısı puanlarını incelemektir. Araştırma, Ordu ilinde liselere devam etmekte olan 461 (anne babası boşanmış 216, anne babası evli 245) ergen üzerinde gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara, Yaşamda Anlam Ölçeği (Demirbaş, 2010), Oxford Mutluluk Ölçeği (Akıncı- Çötok ve Doğan, 2011), Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (Çuhadaroğlu, 1986) ve araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Verilerin analizi SPSS 23 istatistik programında gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, anne babası boşanmış ergenlerin, anne babası boşanmamış ergenlerle karşılaştırıldığında, daha az kardeş sayısına sahip, anne eğitim düzeyi daha yüksek, anne ve baba ile ilişki değerlendirmeleri daha olumsuz, yaşamda anlam, öznel iyi oluş ve benlik kavramı puanlarının ise daha düşük olduğu bulunmuştur.

The aim of this study was to investigate the levels of meaning in life, level of subjective well-being and self-esteem scores of adolescents with divorced and non-divorced parents. The research was carried out on 461 adolescents (216 divorced parents, 245 married parents) attending high schools in Ordu. Participants were administered the Meaning in Life Questionnaire (Demirbaş, 2010), Oxford Happiness Scale (Akıncı- Çötok ve Doğan, 2011), Rosenberg Self-Esteem Scale (Çuhadaroğlu, 1986) and Personal Information Form developed by the researcher. The data were analyzed by SPSS 23 statistics program. As a result of the analysis, adolescents with divorced parent, compared with the not- divorced parent adolescents, the number lower siblings, the mother's education level is higher, the relationship with the mother and father more negative, meaning in life, subjective well-being and self-concept scores are lower than non-divorced parent adolescents.
The Concept of Meaning in Life, Subjective Well-Being and Self in the Adolescents with Divorced and Not Divorced Parents
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2018
Libra Kayıt No: 128382
Keywords: Psikoloji; Benlik Saygısı; Boşanma; Boşanmış Aileler; Ergenler; Yaşam; Yaşama Gücü; Psychology; Yaşamın Anlamı; Self Esteem; Ölçme-Değerlendirme; Divorce; Öznel İyi Oluş; Divorced Families; Adolescents; Life; Vitality; Life Meaning; Measurement and Evaluation; Subjective Well-being; TEZ YÜK LİS M498a 2019