Periodontal Olarak Sağlıklı ve Kronik Periodontitisli Bireylerde, Serum D Vitamini Seviyesi İle Dişeti Oluğu Sıvısındaki Osteokalsin ve N-terminal Telopeptid İlişkisinin İncelenmesi - Çevik, Burçin (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Amaç: Serum D vitamini düzeyi bilinen periodontal olarak sağlıklı ve periodontitisli bireylerin dişeti oluğu sıvısında (DOS) osteokalsin ve N-terminal telopeptid (NTx) markırlarının seviyesine göre, D vitamininin yapım yıkım markırları ile olan ilişkisini alveol kemiğinde incelemek amaçlandı. Materyal ve Metot: Sistemik hastalığı olmayan, ilaç ve sigara kullanmayan, serum D vitamini seviyesi belirlenmiş, 25-40 yaş arası erkek bireyler çalışmaya dahil edildi. Dişeti sağlıklı olan 60 birey ve periodontitisli 60 birey olmak üzere toplam 120 birey çalışmaya dahil edildi. Gruplar serum D vitamini seviyelerine göre; 1.grup periodontal açıdan sağlıklı 25 hidroksivitamin D [25(OH)D] düzeyi 0-10 ng/ml olanlar, 2. grup periodontal açıdan sağlıklı 11-20 ng/ml olanlar, 3. grup periodontal açıdan sağlıklı 21-30 ng/ml olanlar, 4.grup kronik periodontitisli 25(OH)D düzeyi 0-10 ng/ml olanlar, 5. grup kronik periodontitisli 11-20 ng/ml olanlar 6. grup kronik periodontitisli 21-30 ng/ml olanlar şeklinde belirlendi. Tüm bireylerin üst çene premolar veya molar bölgelerinden alınan DOS örneklerinde osteokalsin ve NTx seviyeleri ELISA yöntemi ile belirlendi. Veriler IBM SPSS V23 ile analiz edildi. Bulgular: Serum D vitamini (0-30 ng/ml) arasında olan sağlıklı bireylerin osteokalsin total ve osteokalsin konsantrasyon değerleri, periodontitisli bireylerden daha yüksektir. Periodontitisli bireylerde osteokalsin total ortalama değeri serum D vitamini (0-10 ng/ml) olan grupta en düşüktür. NTx total değerlerinde sağlıklı ve periodontitisli bireyler arasında fark yoktur, Ntx konsantrasyon değeri sağlıklı grupta daha yüksektir. Sonuç: Serum D vitamini seviyesi (0-30 ng/ml) altında olan; periodontal sağlıklı bireylerin DOS'unda osteokalsin miktarının, kronik periodontitisli bireylere göre daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler: D Vitamini, Dişeti oluğu sıvısı, Osteokalsin, N-Terminal Telopeptid

Aim: The aim of thid study was to investigate the relationship between vitamin D and bone formation degradation markers in the gingival crevicular fluid (GCF) according to the level of osteocalsin and N-terminal telopeptide (NTx) markers Materials and Methods: Men who between 25-40 years of age were included in the study. A total of 120 subjects, 60 of which were healthy and 60 of them with periodontitis, were included in the study. Study groups were divided according to serum vitamin D level. Group 1, healthy as periodontal and 25(OH)D levels 0-10 ng/ml, group 2 healthy as periodontal and 11-20 ng/ml, group 3 healthy as periodontal and 21-30 ng/ml Group 4, the patients with chronic periodontitis have 25(OH)D levels 0-10 ng/ml, the 5th group had 11-20 ng/ml with chronic periodontitis and the 6th group was 21-30 ng/ml with chronic periodontitis. Osteocalcin and N-terminal telopeptide levels were determined by ELISA method in the GCF samples taken from the maxillary or molar regions of the maxilla of all individuals. Data were analyzed with IBM SPSS V23. Results: Serum vitamin D (0-30 ng/ml) of healthy individuals between the total and osteocalcin concentrations of osteocalcin is higher than that of individuals with periodontitis. In patients with periodontitis, the total mean value of osteocalcin was the lowest in the group with serum vitamin D (0-10 ng/ml). There was no difference in NTx total values between healthy and periodontitis individuals and Ntx concentration value was higher in healthy group. Conclusion: Serum is below vitamin D level (0-30 ng / ml); It was observed that the amount of osteocalcin in GCF of periodontal healthy individuals was higher than that of chronic periodontitis. Keywords: Vitamin D, Gingival Crevicular Fluid, Osteocalsin, N-Terminal Telopeptid
Investigation of the Relationship Between Osteocalsin and N-Terminal Telopeptid on Serum D Vitamin Level with Derivative Level in Periodontal Healthy and Chronic Periodontitis
Tez (doktora) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2019
Libra Kayıt No: 127404
Keywords: Diş Hekimliği; Gingival Oluk Sıvı; N Terminal Telopeptid; Periodontal Hastalıklar; Periodontitis; Periodontoloji; Dentistry; Serum; Gingival Crevicular Fluid; Vitamin D; N-Terminal Telopeptide; Periodontal Diseases; Periodontitis; Periodontology; Serum; Vitamin D; TEZ DOK Ç424p 2019